La pluja no dona treva. Per Jordi Payà

Oratge

oratgenet.com
oratgenet.com

Si la setmana passada, immersos en plenes Falles, vos comentava que feia molt de temps que no recordava tants dies seguits de pluja... aquesta setmana pot ser que comencen a eixir-nos brànquies (com em comentava hui un seguidor de Facebook), perquè no hi haurà dia que no ploga, i a més ho podrà fer amb intensitat i persistència.

De fet, ahir de vesprada la pluja començava a deixar acumulats importants i els primers problemes. Des que va començar a ploure hi ha zones de la Plana Baixa que superen els 400 litres, i a molts observatoris del centre i sud de Castelló i de l'interior i nord de València ja superen els 100, els 150 i fins i tot els 200 litres.

Tenim un anticicló de bloqueig al centre d'Europa, però a diferència del que passava durant l'hivern, obliga les borrasques a travessar la península Ibèrica i afectar-nos de ple provocant una notable entrada de vents de component est.

Pluja de nou garantida per a hui, per a demà, per a tota la setmana, amb temperatures baixes i ambient molt humit. Estem tenint/patint el fred que no havíem tingut fins ara. Les precipitacions seran més abundants i intenses a Castelló de la Plana durant el matí, però pense que aquesta vesprada podran ser prou generals.

De fet, Aemet manté l'avís groc a la meitat nord del País Valencià per pluja i mala mar avisant-nos que els acumulats de precipitació poden apropar-se als 200 litres.

Demà dimecres, a la pluja i al temporal marítim, cal afegir i estar pendents a la possibilitat de neu a les muntanyes del nord perquè el model de previsió GFS (General Forecast System) dibuixa una franja verda al nord del País i això podria fer baixar la cota de neu entre els 1.000 i els 1.200 metres.

L'avís d'Aemet parlant d'acumulats d'entre 250 i 300 litres per metres quadrat en 72 hores a bona part de Castelló i al nord de València i això ens ha de fer extremar les precaucions.

A hores d’ara les previsions encara donen per a dijous un dia de pluges moderades al nord i pluges més dèbils al sud, i de cara al cap de setmana sembla que els núvols més actius es desplaçarien cap al sud deixant «respirar» un poc les comarques castellonenques i amb un poc de sort acabar la Magdalena amb núvols però amb menys pluja.

Passeu bon dimarts… ploga o faça sol, faça fred o calor.

Font: Oratgenet