Escola Valenciana presenta les Trobades 2022

20 municipis acolliran aquestes «festes per la llengua» durant març, abril i maig

per NLV

Llengua

Escola Valenciana presenta les Trobades 2022
Escola Valenciana presenta les Trobades 2022 | Escola Valenciana

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Escola Valenciana ha celebrat aquest dimarts l’acte de presentació de les Trobades 2022 amb el lema «L’Escola que ens fa lliures», que arrancaran aquest divendres 25 de març a Crevillent (el Baix Vinalopó).

A l’acte, celebrat a l’Aula Magna del centre La Nau de la Universitat de València, han participat la vicerectora d’Estudis de Grau i Política Lingüística de la Universitat de València, Isabel Vázquez; la presidenta de la CAPPEPV (Coordinadora d’Alumnat, Pares, Mares i Professorat per l’Ensenyament Públic en Valencià), Laura Font; la vicepresidenta d’Escola Valenciana, Elionor Ortolà; i la il·lustradora Paulapé.

Amb les Trobades 2022, Escola Valenciana reivindica «la llibertat d’una escola diversa, feminista i coeducadora, arrelada, crítica, laica, intercultural, pacifista, democràtica, compromesa, sostenible, universalista i solidària. En definitiva, una escola lliure».

En el centenari del naixement de l’assagista Joan Fuster, l’entitat cívica continuarà «treballant perquè s’eduque en llibertat a totes i tots els xiquets i xiquetes del nostre país». Ja que, com deia el mateix Fuster, «si tens un fill, ensenya’l a ser lliure, encara que siga a costa teua. En realitat, haurà de ser a costa teua». Escola Valenciana també ha reivindicat la llibertat d’una «escola que eduque ciutadanes i ciutadans que tinguen la capacitat d’actuar en la societat», ha dit la presidenta de la CAPPEPV, Laura Font, que també ha tingut paraules de solidaritat cap al poble ucraïnès, referint-se a un conflicte que «ens ha de fer reflexionar sobre la importància del respecte, de la solidaritat, de l’estima als altres, de la necessitat de cuidar la nostra casa i la nostra la terra».

Escola Valenciana també reivindica que «llibertat és poder parlar, aprendre i treballar en valencià, i llibertat és compartir, consultar, estimar i viure en valencià». I, per això mateix, l’entitat insisteix que «el valencià ha de ser un dels pilars fonamentals del nostre sistema educatiu i tots els centres educatius han d’estar en condicions d’oferir una càrrega lectiva superior o igual al 50% en valencià», l’eix de les demandes d’Escola Valenciana des de ja fa més de 30 anys, segons Font. No obstant això, la presidenta de la CAPPEPV també ha destacat que «ara per ara, ni tan sols el criteri de continuïtat pel que fa al pas de Primària a Secundària s’ha respectat en la majoria dels casos».

A més, Escola Valenciana ha insistit que els programes experimentals han d’estar subjectes a garantir l’adquisició del valencià i a «promoure la immersió lingüística, que és la millor llavor per avançar en el plurilingüisme, tant als centres d’Infantil i Primària, com també a Secundària».

La presentació ha conclòs amb l’actuació del CEIP 9 d’octubre d’Alcàsser (l'Horta Sud), que ha interpretat la cançó de les Trobades 2022 «Per fer-nos lliures». Aquesta cançó, composta per a celebrar el 50 aniversari del centre, és una peça d’Estel Navarro, mestra d’aquest col·legi i cantant del grup valencià Candela Roots, amb Edu Altarriba, músic reconegut a l’escena reggae valenciana.

Diversos càrrecs de l’administració han fet acte de presència en l’esdeveniment. Entre ells Antoni Llorente, secretari autonòmic de Participació i Transparència; el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler; la directora general d’Innovació Educativa i Ordenació, Res Gallego; el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano; o diputats com ara Nathalie Torres (Compromís), Estefania Blanes Unides Podem) o l’alcalde d’Agres (el Comtat), Rafael Sanjuan (independent després d’haver sigut apartat del PSPV).

També han acudit en representació d’entitats i sindicats el secretari de Cultura i Política Lingüística de les CCOOPV, Santi Mateu; la portaveu d’Intersindical Valenciana, Beatriu Cardona; el vocal d’Amics de la Bressola al País Valencià, Jordi Mata; la secretària general Els Verds, Pura Peris; la representant d’El Micalet, Maria Josep Martínez; les representants de FECOOPV, Xelo Valls, Cristina Sanchez i Rafael Martinez; les representants de l’STEPV-Intersindical Valenciana, Marc Candela i Imma Coret; la presidenta d’Acció Cultural, Anna Oliver; el vicesecretari d’ACPV, Tomàs Llopis; la representant de Decidim, Consol Barberà; el president d’ACICOM, Jose Ignacio Pastor Pérez; el de la Fundació FULL, Jesús Figuerola; la directora de la Fundació FULL, Teresa Vall; i el president de la FOLC, Vicent Maurí.

«L’Escola que ens fa lliures»

La imatge de les Trobades 2022 ha estat encarregada a la il·lustradora valenciana Paula Pérez de Lanuza, més coneguda com a Paulapé, «una filla de les Trobades i un exemple del fet que l’educació valenciana prepara per a una vida de creativitat i llibertat».

Aquesta imatge, segons Paulapé, «mostra l’escola com un espai educatiu divers i inclusiu, on caben moltes activitats diferents, on es fomenta l’esperit crític, la col·laboració, la curiositat, el joc, les cures. Un espai on cabem totes, independentment de les diferents interseccions identitàries».

Paulapé destaca que ha volgut «representar un seguit d’escenes que representen tots aquests valors a través de petites grans accions i gestos quotidians: una abraçada de retrobament, la vergonyeta d’agafar-se la mà per primera vegada, o els debats més encesos sobre com frenar el canvi climàtic».

Les Trobades 2022 arranquen aquest diumenge 27 de març a Rafelbunyol (l’Horta Nord). L’1 d’abril tindrà lloc la Trobada de Secundària i Batxillerat de l’Alacantí a Sant Vicent del Raspeig i la Trobada de Crevillent (el Baix Vinalopó i el Baix Segura). El 3 d’abril se celebrarà la Trobada Infantil i Primària de l’Alacantí a Mutxamel i les Trobades al Pinós (les Valls del Vinalopó) i Alfarb (la Ribera). El 9 d’abril s’organitza la trobada de Benigànim (la Vall d’Albaida) i el 10 d’abril serà el moment de la trobada de València al barri de Campanar. El 30 d’abril tindrà lloc la Trobada d’Almassora (la Plana Alta).

Més tard, el 6 de maig es podrà acudir la Trobada virtual de l’Alt Palància. El 7 de maig hi haurà les Trobades a Canet d’en Berenguer (el Camp de Morvedre) i Quart de Poblet (l’Horta Sud). El 8 de maig tindrà lloc la d’Almenara (la Plana Baixa). El dia 17 de maig les Trobades visitaran La Llosa de Ranes (la Costera) i Casinos (el Camp de Túria). Les Trobades de Parcent (la Marina Alta), Miramar (la Safor-Valldigna), Agres (l’Alcoià i el Comtat) i Cinctorres (els Ports) se celebraran el dia 21 de maig i l’última Trobada serà el 28 de maig a Callosa d’En Sarrià (la Marina Baixa).