Plataforma per la Llengua reclama al govern català que rectifique i reforce el model d’escola en català
L'entitat considera que la inclusió de la vehicularitat del castellà en la legislació catalana implicaria un retrocés en l'ús del català a l'escola
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.
Plataforma per la Llengua ha demanat aquest divendres al govern de Catalunya que rectifique i reforce el model d'escola catalana. L'entitat assenyala que està totalment en contra de la Proposició de Llei de modificació de la Llei de política lingüística presentada per ERC, PSC, Junts i En Comú Podem, ja que considera que «la inclusió de la vehicularitat del castellà en la legislació catalana implicaria un retrocés en l'ús del català a l'escola i que alhora no serviria per respondre a les exigències de la sentència del Tribunal Suprem».
L'entitat considera que la incorporació explícita de la vehicularitat del castellà en una llei catalana representaria «un pas enrere», que «el català no es pot permetre en l'actual situació d'emergència lingüística, especialment greu entre la població més jove». A més, ha assenyalat que aquesta «renúncia, a banda de ser perillosa, seria estèril i gratuïta, en tant que no serviria per donar resposta als requeriments judicials de la sentència del TSJC, que pretén imposar un mínim del 25% d'hores lectives en castellà».
Plataforma per la Llengua considera que el govern català «no pot cedir a l'activisme judicial que, sense cap criteri pedagògic, pretén tombar un model que afavoreix la cohesió social i que està avalat per una immensa majoria de la societat». En la proposta de text, la presència de les llengües oficials a l'ensenyament està regulada a l'article 21.3 mitjançant una redacció amb notables deficiències tècniques. «Aquest precepte és ple de conceptes jurídics indeterminats que generen molta ambigüitat i inseguretat jurídica», assenyala. A més, indica que a la pràctica, «aquesta indeterminació permetria que hi pogués haver, per exemple, centres on el castellà arribi a tenir una presència molt majoritària. Això impossibilitaria a molts alumnes l'assoliment de les competències lingüístiques adequades en català».
En aquest sentit, critica que la proposició de Llei «faria impossible complir els objectius que es marca, tant d'adquisició de competències lingüístiques per part de l'alumnat com de contribució a la cohesió social». A parer seu, la proposta, segons la qual es vol definir el projecte lingüístic de cada centre en funció de la seua realitat sociolingüística, «no es pot materialitzar sense un pla d'acció i sense els recursos necessaris». Creu que sense això, «aquesta proposta és paper mullat i, per tant, el model no garantiria el coneixement del català».
L'entitat apunta que pel que fa a la supressió de l'article 21.8 de la Llei de política lingüística, que fa referència a l'ús del català a les aules d'acollida, «l'entitat destaca que el model d'escola en català encara quedaria més afeblit». Denuncia que la intenció de «legalitzar i legitimar la vehicularitat del castellà, que s'ha proposat com a reacció a la sentència del Tribunal Suprem, és completament gratuïta perquè la mateixa sentència deixa clar que, independentment de la realitat de cada centre, cal que hi hagi un mínim del 25% d'hores lectives en castellà».
L'entitat alerta que la llengua pròpia de Catalunya es troba «amenaçada i és urgent que les institucions actuïn per revertir l'actual situació d'emergència lingüística».
El cas del País Valencià
L'ONG indica que «la intenció de legalitzar i legitimar la vehicularitat del castellà, que s'ha proposat com a reacció a la sentència del Tribunal Suprem, és completament gratuïta perquè la mateixa sentència deixa clar que, independentment de la realitat de cada centre, cal que hi hagi un mínim del 25% d'hores lectives en castellà». Així doncs, les modificacions legals «no servirien per atendre els requeriments judicials de la sentència, que fan referència a mesures executives».
També assevera que «la modificació tampoc no serviria per allunyar els tribunals de les escoles» com demostra «el que ha passat al País Valencià, on la Llei de plurilingüisme va introduir quotes per a la vehicularitat del castellà i això no ha impedit que el TSJCV hagi anat anul·lant projectes lingüístics de centre en detriment de l'ús del català». A més, «s'ha vist que els sectors contraris a la normalització no retrocedeixen quan guanyen una batalla, sinó que avancen cap al seu pròxim objectiu, tal com va passar a les Illes Balears quan es va canviar el sistema de lliure elecció pel del trilingüisme».