Llibertat Pablo González

per Joan Canela

Columnistes

Llibertat Pablo González
Llibertat Pablo González

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

A hores d'ara potser ja ho sabreu. A poc a poc es va trencant el mur mediàtic al voltant de l’empresonament a Polònia del periodista basc (per tant, ciutadà espanyol, per tant, responsabilitat del govern espanyol) Pablo González. 

González fa tres setmanes que està empresonat i incomunicat a Polònia acusat de ser un espia rus. Jo no sé si és un espia, en tot cas, el que sí que sé és que és innocent fins que no es demostre el contrari i que Polònia haurà de provar les acusacions en un judici imparcial. I ací ve el tema, perquè en tres setmanes, ningú ha pogut veure González, ni l’advocat que ha designat ni la família. Només un cònsol espanyol el va visitar a la presó, però tampoc ha dit res. El sistema judicial polonès li ha adjudicat una advocada d’ofici a la força, però aquesta tampoc explica com es troba i, fins i tot, ara assegura que ja no el representa. 

Mentrestant, ni proves ni acusacions concretes ni res. Només ha transcendit que «és basc», «treballa al diari proetarra Gara» i «publica notícies prorusses», cosa que el convertiria en potencial agent de la intel·ligència russa. Un delicte pel qual pot ser condemnar a 15 anys de presó. Poca broma. Recordem que la mateixa Unió Europea ha condemnat Polònia per la manca d’independència del seu sistema judicial.

Per ara, la família denuncia la inactivitat del govern espanyol a l’hora de garantir els drets fonamentals d’un ciutadà empresonat i incomunicat dins el mateix territori de la Unió Europea. Però també sorprèn el silenci de bona part de les organitzacions professionals i també del gruix dels mitjans de comunicació, on la informació –amb honroses excepcions- només hi arriba amb comptagotes.

És hora, doncs, de denunciar la injusta situació a la qual està abocat González i a exigir –ni que siga des d’aquesta modesta columna- el seu alliberament immediat i, si hi ha proves sòlides, la celebració d’un judici just i amb garanties suficients.

El periodista Pablo González