Tal dia com hui del 2000 es va inaugurar la Biblioteca Valenciana a Sant Miquel dels Reis

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del es va inaugurar la Biblioteca Valenciana a Sant Miquel dels Reis
Tal dia com hui del es va inaugurar la Biblioteca Valenciana a Sant Miquel dels Reis

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

El 30 de març del 2000 es va inaugurar al monestir de Sant Miquel dels Reis de València la Biblioteca Valenciana, el principal centre bibliogràfic del País Valencià. Una institució creada pel Consell de la Generalitat Valenciana el 8 de gener del 1985. 

La Biblioteca Valenciana, com a centre superior bibliotecari de la Generalitat i dipòsit bibliogràfic bàsic del País Valencià, depén de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, i aplega l'esperit d'unir història, tradició i futur en la consecució de polítiques bibliotecàries.

La raó de ser de la institució des de la seua creació el 1985 és la de «reunir, conservar i difondre el patrimoni bibliogràfic valencià i tota la producció impresa, sonora i visual, del País València i sobre el País Valencià, i constituir-se amb caràcter obligatori en receptora d'un dels exemplars procedents de les oficines del Dipòsit Legal».

Naixia així la Biblioteca Nacional de tots els valencians. Tècnicament, la Biblioteca Valenciana s'enquadra en el grup de les denominades biblioteques nacionals, les característiques de les quals són la generalitat o no-especialització de les seues col·leccions (és a dir, tracten de totes les matèries, si bé en el nostre cas hi ha el denominador comú del valencià) i el seu caràcter científic. 

L'any 2010, es va publicar el decret pel qual la Biblioteca Valenciana passava a denominar-se Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu

La ubicació de la Biblioteca Valenciana al monestir de Sant Miquel dels Reis volia ser una aposta clara per recuperar l'esplendor cultural de la València del segle XV, en què el monestir va jugar un paper predominant, pel fet de ser la seu de la magnífica biblioteca del duc de Calàbria, els còdexs del qual van atraure un gran nombre d'humanistes, viatgers i visitants il·lustres. De nou, la història tornava a repetir-se i el monestir de Sant Miquel es convertia en la seu de l'actual Biblioteca Valenciana.

Les aportacions de Nicolau Primitiu i de Manuel Bas

La pedra angular de la Biblioteca Valenciana és la Secció Nicolau Primitiu, que al llarg de la seua vida va reunir una biblioteca extraordinària, fruit d'una vida dedicada completament a la bibliofília i de la seua passió per tot allò relatiu a València. 

La donació inicial va ser de 15.000 volums, que prompte van ser superats fins a sobrepassar els 35.000 per successives aportacions de la família Gómez Senent. La col·lecció inclou incunables, manuscrits i edicions valuoses dels segles XVI al XVIII. No en va, el 27 % de les monografies de la BV, exclòs el fons antic, formen part del fons Nicolau Primitiu. 

Cal fer menció especial de l'adquisició per part de la Conselleria de Cultura, el 18 de juliol de 2000, de la biblioteca de Manuel Bas Carbonell, sítia a Xàbia (la Marina Alta), declarada bé d'interès cultural i considerada la biblioteca particular més important de tot el País Valencià, amb més de 25.000 obres, totes de temàtica valenciana, i que destaca per la secció de fons antic, amb incunables abundants i obres dels segles XVI–XVIII, i pel fons de teatre valencià i castellà, que constitueix, junt amb la biblioteca de Nicolau Primitiu, la col·lecció més important de la BV.  

Amb posterioritat, es van anar adquirint diversos fons per a la BV, com ara les més de 300 cartes de Vicente Blasco Ibáñez adreçades als seus editors, donades per la família Sempere; el llegat del poeta valencià Juan Gil-Albert, que conté importants manuscrits del poeta i que va ser donat pels seus familiars; el llegat de la família Giner Boira, que aporta notícies molt interessants sobre el Tribunal de les Aigües de València i sobre el regadiu en l'Horta o la donació per part del catedràtic de filosofia Laureano Robles del seu fons filosòfic, format per més de 7.000 volums. El 2002, la BV va rebre, entre d'altres, el llegat del lingüista Rafael Lapesa, compost per més de 16.000 volums; el llegat de Martínez Guerricabeitia, fonamental per al coneixement de la cultura de l'exili, el qual es va completar amb el llegat de la recitadora argentina Berta Singerman. 

A més de conservar i difondre el seu patrimoni bibliogràfic, la BV s'ha convertit, des de la seua creació, en un fòrum cultural de primera magnitud. 

 

Fonts: Nicolàs Bas «La Biblioteca Valenciana, una biblioteca nacional valenciana», BID, 2004  /  Viquipèdia