Energies verdes sí, de manera racional

per David Casanova

Tribuna

Energíes verdes sí, de manera racional
Energíes verdes sí, de manera racional

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

S'han acabat les festes grans de la Magdalena, unes festes que més enllà de ser unes festes de la ciutat de Castelló, són punt de trobada de la gent d'arreu de les comarques del nord. Dos anys de pandèmia ens va deixar sense poder gaudir les festes i amb ganes de celebrar-les i divertir-nos per fi, aquest any sí, malgrat que la pluja va ser protagonista. Malauradament, a banda de la pluja, vam tindre un altre protagonista, un d'eixos que no desitges i que et demostren que, malauradament, els interessos del poble, per als senyors que es creuen amb el poder de doblegar les voluntats des de grans despatxos dels ministeris, pretenen que ocupem un lloc irrellevant en la història.

Com si dels mateixos senyors de la guerra es tractaren, promovent conflictes arreu del món i canviar així la geopolítica mundial a canvi de destrucció, mort i patiment, ací a ca nostra, pretenen canviar el model energètic a costa del territori. Acabar amb la flora i la fauna i agredir visualment les nostres comarques amb autopistes d'electricitat i l'ocupació de milers d'hectàrees de terrenys agrícoles, que suposen la sobirania alimentària per als nostres pobles, amb camps de fotovoltaiques.

La publicació al BOE del vistiplau del govern espanyol al projecte de Red Eléctrica Española (REE) unes hores abans de la «mascletà» que dona l'inici a les festes més populars de les nostres comarques, és l'exemple del poc interés que tenen per totes nosaltres.

El capitalisme extractiu al servei d'unes elits econòmiques, que sols representen una minoria, està derivant les seues inversions cap a les energies verdes, no perquè tinga consciència envers el planeta, sinó perquè actualment el cost econòmic i la despesa d'energia que suposa continuar amb el model actual, no li aporta els mateixos guanys que en el passat. Tot açò pot suposar una nova bombolla igual que la que vam patir amb la urbanística.

El País Valencià està patint un atac a la seua sobirania territorial, on el futur del nostre territori s'està decidint entre despatxos de ministeris a Madrid, grans constructores, grups d'inversió voltors i empreses de l'IBEX 35. Agressions al territori també com el projecte Castor, o els interessos urbanístics a Torre de la Sal, on volen enderrocar un tradicional poblet mariner, són sols algun dels exemples que patim.

Estem sent testimonis d’importants canvis en el model energètic del nostre país, sense tindre l’oportunitat de participar en la presa de decisions.

No poden continuar posant-nos de costat mentre el govern espanyol destrueix el nostre territori enmig d'una emergència climàtica, i sense cap mena de respecte cap als valencians i les valencianes.

Em fa pensar per què el president de la Generalitat Valenciana, en unes declaracions, assegura que «no es pot fer una truita sense trencar els ous». Què pretén dir amb això un veí de Morella quan la seua comarca, la dels Ports, canviarà completament amb la instal·lació de la MAT?

Em preocupa i molt la posició del PSPV davant de totes aquestes agressions, on de nou es posa de perfil posicionant-se amb la línia marcada des de Madrid.

És el Ministeri de Transició Ecològica qui, en última instància, té l'última paraula en les plantes de més de 50 megawatts/hora, així i tot, les Conselleries o ajuntaments poden redactar informes desaconsellant aquestes instal·lacions, informes que com que no són vinculants, no tenen cap poder de canviar res. A més a més, pareix que hi ha cert interés dins del PSPV per rebaixar aquesta línia i restar-li encara més competències als ajuntaments a l'hora de decidir les instal·lacions de menys de 50 megawatts/hora.

Si de sostenibilitat parlem, aquesta hauria d'anar encaminada no sols amb la transició energètica d'energies fòssils a energies renovables, sinó també en la direcció que aquesta implantació siga respectuosa amb el territori on estiga projectat.

Podem parlar de moltes alternatives a la implantació d'energies verdes, com per exemple amb la implantació de plaques solars als sostres dels polígons industrials, amb la qual cosa també aconseguiríem subministrar a les empreses energia renovable i sostenible. L'ampliació dels polígons, on ja existeix una clara agressió visual, per instal·lar camps de fotovoltaiques, també podria suposar un exemple. Què passa amb aquesta darrera alternativa, doncs que el cost del metre quadrat en terreny industrial és més car que el del terreny agrícola, i aquests fins inversors, preocupant-se sols per la seua butxaca, no s’ho plantegen.

Marquem-nos un objectiu clau de futur amb la descarbonització, però amb seny i de manera racional. Treballem amb la finalitat no de produir més energia, sinó al contrari, d’utilitzar i necessitar-ne menys. Potenciem més el transport públic o el transport per ferrocarril, que ens farà no necessitar altres grans agressions com l’ampliació del port de València o el by-pass.

En definitiva, no és una qüestió de perdre el nivell de vida actual, sinó cercar totes les possibilitats que tenim, que són més de les que pareix, per compensar sostenibilitat i progrés.