Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI: 75 mesures i 10 objectius en cinc anys

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives exposa un pla amb línies estratègiques per a garantir els drets i la sensibilització sobre la biodiversitat

per NLV

Societat, Política

La vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, presenta l'Estratègia per a la Igualtat LGTBI
La vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, presenta l'Estratègia per a la Igualtat LGTBI | Europa Press

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha presentat aquest dilluns l’anomenada Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI 2022-2027, que naix amb l’objectiu d’«avançar cap a una societat que reconega la diversitat i acabe amb la discriminació per LGTBIfòbia que continuen patint» les persones d’aquest col·lectiu. El pla s’estructura en una desena d’objectius i 75 mesures, i serà aprovat pel Consell valencià LGTBI després d’un procés participatiu amb més de trenta entitats.

L’estratègia estableix línies d’actuació per als propers anys per part del govern valencià en relació amb la població LGTBI, i pretén ser una eina per a programar actuacions i mesures per a garantir el compliment amb la legislació vigent.

Mónica Oltra, que també és consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat, ha valorat els «passos de gegant» realitzats pel Consell en polítiques de defensa de la diversitat, que ha reflectit en un marc normatiu constituït per les lleis Trans i LGTBI i la Constitució del Consell Trans i del Consell LGTBI, al mateix temps que ha destacat que «tots els avanços en aquest àmbit han sigut possibles perquè hi ha hagut un gran moviment social organitzat que els ha situat en el centre de l’agenda pública». Segons la vicepresidenta, les associacions del País Valencià han resultat «fonamentals» per a produir aquests canvis socials.

El primer eix d’aquesta estratègia és el del reconeixement de les institucions al col·lectiu LGTBI, que es planteja amb actuacions encaminades a la implicació de les administracions públiques en les polítiques per la igualtat LGTBI, el suport a les entitats d’aquest àmbit i l’establiment d’espais de coordinació i participació, així com els consells consultius Trans i LGTBI.

Per aconseguir-ho, es posaran en marxa campanyes per a visibilitzar la diversitat sexual, familiar i de gènere, i es continuarà reforçant els ajuntaments per a la posada en marxa de plans locals d’igualtat a través del contracte-programa. En aquests últims dos anys, segons Oltra, s’ha destinat un milió d’euros per a aquesta finalitat i n’hi ha previst un altre per als propers dos anys.

Àmbit social, sanitari i educatiu

Com a segona línia s’ha establit el reconeixement dels drets de les persones LGTBI, amb accions adreçades a donar més suport al col·lectiu en l’àmbit social, sanitari i educatiu, així com a promocionar la seua visibilitat en la cultura i en l’esport, i la inserció laboral en entorns segurs.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat que es contempla una especial atenció a les persones trans, que «tenen més risc de vulnerabilitat, tal com evidencia el fet que una de cada tres atencions de les oficines Orienta és a persones trans».

Per aquest motiu, l’Estratègia determina una sèrie d’actuacions per a la inserció social i laboral, així com la incorporació de les persones trans en les convocatòries d’ajudes a la contractació, un protocol de coordinació dels serveis d’atenció a persones migrants i refugiades LGTBI o l’atenció a la diversitat en centres, serveis i programes socials adreçats a persones grans. En aquesta línia, seran puntuades com a mèrit en les convocatòries d’ajudes públiques les empreses o entitats amb plans de diversitat o amb mesures de prevenció davant la LGTBIfòbia.

Respecte a l’àmbit sanitari, la vicepresidenta ha defensat la necessitat de formar professionals en diversitat sexual i de gènere, i especialment en l’atenció a les persones trans. Així mateix, Oltra s’ha referit a les atencions que, des de l’àmbit sanitari, s’han realitzat en el marc de la Llei Trans des de la seua aprovació el 2017 i fins el 2020: 712 canvis de nom a la targeta SIP, 239 atencions psicoterapèutiques, 261 persones en teràpia hormonal i farmacològica i 565 intervencions quirúrgiques.

Garantir l’accés en igualtat

La vicepresidenta valenciana també ha assegurat que un altre dels aspectes de l’Estratègia és «garantir l’accés en igualtat a les tècniques de reproducció assistida en la sanitat pública, en investigacions i estudis de polítiques sanitàries en matèria d’orientació sexual, identitat de gènere i desenvolupament sexual». S’incorpora, així, l’atenció a persones amb variacions intersexuals en les unitats d’atenció a la identitat de gènere.

En l’àmbit educatiu s’oferirà formació al professorat sobre diversitat LGTBI i inclusió de la variable de la LGTBIfòbia en el registre d’incidències d’assetjament escolar i s’aprovaran els protocols d’atenció a la identitat de gènere a les universitats valencianes.

També es desenvoluparà un protocol per a esportistes trans que garantisca un tractament relacionat amb la seua identitat de gènere, i s’impulsaran plans de diversitat en clubs i federacions, així com comissions d’igualtat i esport inclusiu. En matèria de biblioteques, hi haurà oferta de continguts LGTBI en aquestes instal·lacions d’àmbit municipal.

Sensibilització

Finalment, el tercer eix de l’Estratègia recull les actuacions destinades a la sensibilització sobre la diversitat, l’atenció a les víctimes de LGTBIfòbia i el reconeixement de la memòria LGTBI.

La vicepresidenta ha alertat sobre les 527 atencions per LGTBIfòbia que es van realitzar a les oficines Orienta des del 2019 fins a l’any passat, o l’alt percentatge (38%) dels incidents relacionats amb agressions o situacions de perill que, segons dades del 112, pateixen les persones trans. «Aquest percentatge creix fins al 63% en els casos d’incidents sanitaris, i la majoria són intents de suïcidi, sobretot en persones LGTBI menors de 25 anys».

Per això, l’Estratègia planteja la formació de professionals de distints àmbits en la diversitat LGTBI i l’establiment d’un procés d’atenció a persones víctimes de discriminació o delictes d’odi per LGTBIfòbia, així com la incorporació de continguts sobre la protecció dels drets humans, en especial atenció a la diversitat LGTBI, als plans d’estudi de la policia local.