Carme Pinyana publica una compilació de llibres del segle XXI «per a insaciables»
«De lectures i digestions» és una recopilació, valorativa i personal, de 92 obres d'autors vius editades originàriament en català
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.
De lectures i digestions, de Carme Pinyana, editat per la Fundació Scito, és una recopilació, valorativa i personal, de 92 obres d'autors vius editades originàriament en català durant aquest segle. Una sèrie de recomanacions que pretenen acostar la literatura al públic en forma de petites ressenyes. Un elogi de la lectura i una invitació a tothom a gaudir-ne. «L’únic objectiu ha estat compartir les opinions favorables que m’han merescut, com a lectora alegre, despreocupada i un poc ansiosa, aquests llibres», explica l’autora.
Les compilacions, freqüents a l’edat mitjana, consistien a fer índexs de registres d’autors o de repertoris bibliogràfics, com el cas de Bibliotheca o Miriabiblion de Foci (segle IX), que s’intitulava en realitat: «Descripció i enumeració dels dos-cents setanta-nou llibres llegits per nosaltres, el contingut dels quals ha volgut conéixer el nostre estimat germà Tarasi». Gràcies a compilacions com aquesta es tenen notícies d’obres malauradament ara desaparegudes.
L'editora de Publicacions de la Universitat de València, Maite Simón, diu en el pròleg: «Ressenyar i explicar el que conten els altres és, en certa manera, més que dissipar la ignorància —com deia Voltaire—, compartir una mica de la intimitat pròpia. I tu ho fas des del mateix títol que has posat al llibre. No és cap secret que un dels teus plaers és la bona taula i associar la lectura a la digestió —vull pensar que a la bona— i a la insaciabilitat fa pensar en el plaer que comporta per a tu l’acte de llegir. I és aquest el segon agraïment, perquè són els teus uns textos amables, clars, descriptius, sintètics, sense artifici innecessari, sense impostura».
D'altra banda, la llibretera Cèlia Puchol assenyala a l'epíleg: «Cada any es publiquen més de deu mil llibres en català. El ritme del sector editorial, malgrat la sempiterna crisi (econòmica, cultural, política…) és trepidant i no s’atura». Per això, aquesta obra de Pinyana convida a conéixer una selecció dels llibres que han eixit a la llum els últims 22 anys.
Carme Pinyana Garí (Almassora, 1961) és l’editora de Publicacions de la Universitat Jaume I. Ha escrit articles sobre edició i literatura, així com microrelats, i ha comissariat diversos catàlegs de projectes expositius i divulgatius de la literatura. També és patrona de la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), en nom de l’Associació d’Editors del País Valencià, i forma part de la comissió de publicacions de la Xarxa Vives d’Universitats i de la Unión de Editoriales Universitarias Españolas.