El Palau dels Borrull o l’Audiència de Sant Mateu

per NLV

Tresors del País Valencià

El Palau dels Borrull o l’Audiència de Sant Mateu
El Palau dels Borrull o l’Audiència de Sant Mateu

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

El palau dels Borrull de Sant Mateu (el Maestrat) forma, junt amb el contigu Ajuntament, un dels conjunts més importants del gòtic civil valencià. 

Tots dos edificis estan separats per l’angost carrer dels Jueus, una via medieval restaurada l'origen de la qual es remunta al segle XIV. Pertanyia a la jueria o aljama i és l'única mostra arquitectònica que ha arribat a l’actualitat de la comunitat hebrea del poble.

Carrer dels Jueus | Turisme Sant Mateu

L’edifici va ser residència al segle XVII de Gaspar Sans, assessor del lloctinent de l’Orde de Montesa. Després de ser comprat per la família Vilanova i l’heretà la Borrull. Entre els anys 1883 i 1892 va ser utilitzat com a Audiència criminal dels partits judicials de Sant Mateu, Albocàsser, Morella i Vinaròs. Aquest fet va condicionar el nom popular de l’edifici: «l’Audiència».

Exteriorment, adopta una disposició similar en distribució i estil a la casa consistorial, tot i que es remata amb una galeria d’arquets correguts de rajola -formant una tercera planta- que desmereixen de la resta de la frontera de carreus. Les façanes anterior i posterior tenen al centre portes en arc de mig punt adovellat i estan comunicades per un ampli passadís per a carruatges. Les finestres trilobulades, amb una línia d’imposta marca els ampits, proposen amples obertures de llum a la planta noble. Un altre aspecte a destacar és el ràfec que està construït amb volades successives de teula i rajola. L'interior ha estat molt transformat a causa dels diversos usos de l'edifici.

Interior del Palau dels Borrull | GVA Turisme

Des del 2003, el palau acull una col·lecció museística al voltant de la història local. Reuneix restes de les diferents cultures que han passat pel municipi del Maestrat, peces artístiques i documents històrics.