Etern retorn

per Vicent Pons

Tribuna

Etern retorn
Etern retorn

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Passe el que passe i es parle del que es parle sempre va i ve el debat dels impostos que tant li agrada a les dretes. Impostos en general. Els impostos de l’electricitat. Els impostos al gasoil. Els impostos de «los chuches». Tots els impostos. I crec que davant la contínua campanya de les dretes per la baixada d’impostos cal llevar-los la carassa i explicar ben bé què demanen quan diuen que volen baixar impostos. 

Jo estic a favor de les baixades d’impostos sempre que es facen a les persones que menys tenen però que es pugen a qui més tenen. Dit d’una altra manera: cal que qui més té aporte més. Eixa baixada és la que em sembla justa. Per què? Perquè amb els impostos paguem tot l’estat del benestar que ens sosté. 

Les dretes fent populisme barat repetixen que «Sánchez se lleva tus impuestos» o que volen baixar tots els impostos per a tot el món. Però en veritat què amaguen estes afirmacions? Doncs molt fàcil: les dretes volen baixar els impostos perquè l’escut social i el sistema de benestar valencià els importen ben poc. Les dretes diuen que et baixaran els impostos però després t’imposen el copagament farmacèutic. Les dretes diuen que et baixaran els impostos però augmenten els alumnes per aula i deterioren l’educació. Les dretes diuen que et baixaran els impostos però després maltracten la sanitat perquè te’n vages a una clínica privada. 

Darrere de l’etern debat dels impostos hi ha eixa realitat. Diuen, les dretes, que necessiten recaptar menys impostos perquè t’ho faran pagar per un altre costat, bé siga privatitzant servicis o deteriorant-los. Les valencianes i valencians en eixa corba ja ens hem matat durant molt de temps. La solució? Doncs difícil, però podríem parlar-ne de progressivitat fiscal com he dit, traure-li els colors a la Comunitat de Madrid pel dumping fiscal que fa a les altres autonomies i valentia per a dur a terme reformes fiscals que tot sovint, des de Compromís, ens trobem molt sols defensant.