La joventut de hui en dia

per Mercedes Juan

Tribuna

La joventut de hui dia
La joventut de hui dia

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

«Els joves de hui estimen el luxe, tenen manies i menyspreen l'autoritat. Responen als seus pares, encreuen les cames i tiranitzen a les seues mestres...». Aquesta cita, que diuen que podria ser de Sòcrates, potser ronda en els caps de moltes persones des de fa segles i es repeteix generació rere generació. Qui no ha sentit parlar de la falta d’implicació de la joventut i de la seua desgana enfront dels problemes que els envolten? Però és així en realitat o és un altre mite que s’acostuma a dir sense pensar, ficats en una inèrcia de generar crítiques sense fonament?

L’IVAJ i la Fundació Horta Sud hem volgut mesurar, amb dades objectives, quina és la implicació de la joventut amb el seu entorn i ens hem apropat a les associacions juvenils, on milers de joves dediquen el seu temps lliure a crear i gaudir d’accions per a la comunitat, desenvolupant activitats culturals, esportives, musicals i, en definitiva, a encarregar-se de dinamitzar bona part de l’oci educatiu dels seus pobles.

Segons l’informe que acabem de presentar, més de 33.500 joves, que formen part de les 77 associacions juvenils que han participat en l’estudi, organitzen quasi 7.000 activitats puntuals i periòdiques omplint de vida els espais de les nostres ciutats.

I tot això ho fan des de les seues associacions, on la possibilitat d’aprendre és infinita. Perquè és en les seues entitats on els joves treballen per a xiquets i xiquetes, per a joves i per a majors, programant alternatives d’oci saludable, elaborant projectes, generant llocs de treball, comptabilitzant ingressos i despeses de les seues associacions, adquirint experiències que els ajudaran a afrontar amb més força i seguretat el seu futur. Perquè les associacions juvenils afavoreixen l’educació en participació, en el diàleg, en el compromís amb la societat i són un element fonamental per a la cohesió social i la vertebració de la participació ciutadana.

A més de ser escoles d’aprenentatge, des de les associacions juvenils es contracten monitors i monitores, àrbitres o professorat de música, es lloguen albergs, autobusos, serveis de menjadors i tants altres serveis, fent així la seua aportació a l’activitat econòmica del seu entorn.

A la Comunitat Valenciana hi ha més de 1.000 associacions juvenils registrades, amb una joventut inquieta, amb ganes de sumar, de contribuir de manera organitzada a la societat. Una joventut que, afortunadament, tira per terra la cita de l’inici.

Només podem concloure amb un reconeixement i agraïment a les associacions juvenils pel seu esforç i la seua implicació en la vida de les persones dels nostres pobles.

Gràcies a totes elles.