La Cava Gran d'Agres

per NLV

Tresors del País Valencià

La Cava Gran d'Agres
La Cava Gran d'Agres

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

La Cava Gran és un pou de neu, nevera o gelera situada a la serra de Mariola, al terme municipal d'Agres (el Comtat). Data del segle XV i és un dels més grans i en millor estat de conservació de les serres d'Aitana, la Carrasqueta i Mariola. Amb unes dimensions de 14,90 m de diàmetre, 12 m de profunditat, 1.960 m³ de capacitat, es va mantindre en ús fins al 1906.

Durant els segles XVII, XVIII i XIX, amb la finalitat d'emmagatzemar la neu per a la producció i comercialització de gel, usat per a diversos fins (terapèutics, culinaris, conservants, etc.) van ser construïts nombrosos dipòsits, anomenats neveres o pous de neu. 

La Cava Gran es va configurar com un pou cobert, excavat parcialment a la roca. El got del dipòsit té un volum troncocònic invertit, de secció circular a l'interior i planta hexagonal a la part superior. L'estructura de la coberta és una volta nervada apuntada, formada per sis arcs de carreus, rematada per un pinacle de més de tres tones de pes. La construcció disposava d'una boca lateral per extreure el gel i, en cada costat de l’hexàgon, hi havia un buit per on es duia a terme l'apilament de neu. 

Fa poc més de cent anys, amb la producció artificial de fred, els dipòsits de neu van caure en desús i es van anar abandonant. La Cava Gran va deixar d'usar-se i el propietari va accedir al desmantellament de la coberta per al reciclatge de certs materials de la construcció. Se sap que maons, teules, carreus i elements estructurals de fusta, procedents de la cava, van ser reutilitzats en reparacions del convent de Franciscans, la coberta del Santuari d'Agres i en un habitatge de la localitat.

Després del desmuntatge de la coberta de teules, va quedar a la vista la magnífica estructura arquejada que la suportava, i la Cava Gran va adquirir un altre nom, la Cava Arquejada. 

El desmantellament de la teulada també va afavorir la instal·lació d'espècies vegetals sobre les restes constructives de la nevera, entre les quals cal destacar una invasiva colonització d’heures, altament destructives per als materials de construcció, i la presència, al fons del got, d'un espectacular exemplar de teix, que s'ha conservat com a element singular de l’indret.

A principis del 2016, es va finalitzar la rehabilitació, que va consolidar l'estructura i va permetre incloure-hi una escala per baixar-hi.