Acció Cultural aconsegueix que l’Hospital General d’Alacant també tinga denominació en valencià

L’entitat s’ha reunit amb la directora territorial de Sanitat, que ha acceptat la petició

per NLV

Llengua

Hospital General d'Alacant
Hospital General d'Alacant | Diego Delso, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Fa ara tot just un mes es feia públic que el Departament de Salut Pública de l’Hospital General Universitari d’Alacant havia elaborat un manual d’identitat corporativa en què només s’admetia la denominació del centre i el seu logotip en castellà. Acció Cultural del País Valencià, davant aquesta situació, es va adreçar a la Conselleria de Sanitat per demanar, com a mínim, que l’hospital respectara les dues llengües cooficials de la ciutat.

L’hospital, segons un comunicat del passat 29 de desembre, s’anava a rebatejar com a «Hospital General Universitario Dr. Balmis de Alicante», en homenatge al metge militar alacantí de finals del segle XVIII i inicis del XIX que va liderar l’Expdició Filantròpica de la Vacuna al Carib, Centre Amèrica i Filipines.

Acció Cultural va denunciar que el nom només s’havia posat en castellà. «Ens decep que, intencionadament o no», el canvi de denominació «s’haja fet a costa de la desaparició del valencià en el nom de l’hospital». Per això, l’entitat exigia el respecte per la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, que vetlla per la protecció i la visibilitat de la llengua autòctona dels alacantins en les institucions i administracions públiques.

Ara, un mes després, Acció Cultural ha fet pública una reunió amb la directora territorial de la Conselleria de Sanitat, la socialista i exsenadora Encarna Llinares, qui ha comunicat a l’entitat el canvi de criteri lingüístic. Finalment, el logotip de l’hospital també tindrà versió en valencià.

L’entitat també ha celebrat la «rebuda molt afable» per part de Llinares, qui ha comunicat que l’exclusió del valencià en la retolació de l’hospital era producte d’«una errada que ja ha estat protegida». La directora territorial, natural de Finestrat (Marina Baixa), «com a valencianoparlant es va sorprendre en llegir el nostre escrit», ha dit Acció Cultural a través de Twitter.

ACPV Alacant també ha destacat que «el govern del Botànic és una oportunitat per a totes les persones valencianoparlants d’Alacant, particularment, de donar-li el prestigi que mereix la nostra llengua».