València es manifesta contra les ingerències judicials en matèria lingüística

La manifestació coincideix també amb altres marxes a Palma i Barcelona pel mateix motiu

per NLV

Llengua

Manifestació per la llengua a València
Manifestació per la llengua a València | Enllaçats per la Llengua

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Aquest dissabte al migdia, diversos col·lectius, sota l’entitat Enllaçats per la Llengua, s’han concentrat a les portes del Tribunal Superior de Justícia valencià per denunciar les ingerències judicials contra la llengua. Al País Valencià, des de l’entrada del Govern del Botànic, els tribunals han buidat de contingut l’oficina de Drets Lingüístics, han prohibit la comunicació en valencià entre els governs valencià, català i balear i han limitat el decret que prioritza l’ús del valencià a l’administració pública.

A la manifestació han participat entitats com Escola Valenciana, Acció Cultural, la Plataforma pel Dret a Decidir, Plataforma per la Llengua o la Intersindical.

El mateix dissabte, Enllaçats per la Llengua va convocar distintes manifestacions a les principals ciutats del domini lingüístic, coincidint també amb la sentència que obliga a impartir com a mínim el 25% de les classes d’ensenyament obligatori en castellà a Catalunya. És per això que a Barcelona també s’ha celebrat una manifestació, que a més expressava també la protesta contra el pacte signat per Esquerra Republicana, Junts, PSC i comuns, que acordaven permetre la vehicularitat del castellà a les escoles si així ho decidien els centres d’ensenyament. A Palma també s’ha celebrat una concentració pel mateix motiu.

Les mobilitzacions s’han convocat a propòsit del 2 d’abril, dia en què l’any 1700 el monarca francès Lluís XIV va prohibir l’ús del català a la Catalunya Nord. Perpinyà, de fet, havia de celebrar també una jornada festiva i reivindicativa en defensa de la llengua, però s’ha ajornat al dia 23 d’abril.