Recullen signatures en suport del manifest «Sí al valencià, no al PEPLI» a la Trobada d'Escoles en Valencià d'Alfarb
Un grup de persones de la comunitat educativa exigeix «la derogació immediata de la Llei de Plurilingüisme i el retorn al sistema de línies».
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.
Un grup de persones de la comunitat educativa (pares i mares i professors de Sueca, Algemesí, Carlet i Guadassuar) ha recollit aquest diumenge a la Trobada d'Escoles en Valencià celebrada a Alfarb (la Ribera Alta) signatures en suport del manifest «Sí al Valencià, no al PEPLI», que exigeix «la derogació immediata de la Llei de Plurilingüisme i el retorn al sistema de línies».
Els promotors han tret una pancarta en la cercavila, però «als organitzadors els ha semblat massa reivindicativa per llegir-la en l'altaveu» quan han arribat a la plaça, han explicat fonts del col·lectiu que demana aquesta «rectificació» a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Així mateix, han assenyalat que fins ara només els fan costat Plataforma per la Llengua i el BEA, i que «STPV, Escola Valenciana i Conselleria miren cap a un altra banda». Tot i això, han advertit, «continuen celebrant trobades d'escoles "en" valencià quan ja no n'hi ha, d'escoles "en" valencià».
El manifest sol·licita al departament que encapçala Vicent Marzà «una reflexió sobre les conseqüències negatives que està tenint el PEPLI» i, per tant, que les Corts Valencianes revoquen la Llei de Plurilingüisme perquè aquesta norma «ha portat al pitjor dels escenaris possibles: la judicialització de l’educació». Un fet que ha obert les portes a «una situació absurda en què són els jutges els que decideixen quina ha de ser la proporció d’ensenyament en valencià en els projectes lingüístics dels nostres centres educatius».
- El TSJ dictamina que el valencià i el castellà han d'observar una «proporció raonable» en l'educació
A més, assevera que cal defensar uns drets lingüístics que «han costat molt d’aconseguir» i considera que, «amb el PEPLI, la presència del valencià recula en les zones valencianoparlants respecte a l’anterior sistema de línies, perquè s’ha volgut imposar un mínim d’un 25% de castellà i un 15% d’anglés en centres educatius que abans funcionaven perfectament fent les classes en valencià, sense cap conflicte social i amb un notable prestigi». En canvi, continua, «en les zones castellanoparlants s’ha autoritzat als centres a no acomplir aquests percentatges».
Finalment, afirma que «per aprendre anglés no cal pervertir tot el sistema educatiu», ja que la introducció d'aquesta llengua «tal com s’està fent (amb imposició de percentatges de manera indiscriminada)sacrifica evidentment la riquesa dels continguts transmesos en l’ensenyament i, a més, fa que molts alumnes queden despenjats de l’aprenentatge». «Tot això de manera injustificable, perquè els països que millors nivells tenen de coneixement de llengües estrangeres no han fet mai experiments sacrificant les seues llengües com a llengües vehiculars en l’escola i els instituts», conclou.
- Més alumnes estudiant en valencià però amb menys hores: el balanç del nou model plurilingüe | Per Daniel Martín