Activistes lingüístics col·lapsen dos restaurants que no tenen la carta en català

Mobilitzats per Plataforma per la Llengua, les accions han servit per denunciar la vulneració dels drets lingüístics dels consumidors a Barcelona

per NLV

Llengua

Activistes lingüístics col·lapsen dos restaurants que no tenen la carta en català
Activistes lingüístics col·lapsen dos restaurants que no tenen la carta en català | Plataforma per la Llengua

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Una seixantena de persones van mobilitzar-se el 18 de febrer per denunciar la vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants en un restaurant de la cadena Five Guys a la plaça de Catalunya de Barcelona i en un restaurant de la cadena Surf House al carrer d’Amigó de la mateixa ciutat. L’acció va ser organitzada per Plataforma per la Llengua Barcelona i vaconseguir reunir 55 denúncies dels participants, perquè no oferia la carta en català. Aquestes denúncies han propiciat quel’Agència Catalana delConsumhajainiciat el procés de denúncia administrativa contra els dos establimentsi Plataforma per la Llengua espera que això faça que les empreses rectifiquen i tinguen a disposició dels consumidors de manera immediata la carta en català, tal com estipula el Codi de consum de Catalunya.

A més, Plataforma per la Llengua publica un vídeode l’acció per animar la ciutadania a fer respectar els seus drets lingüístics.

L’acció es va dur a terme després de valorar prèviament l’atenció de diferents establiments i va començar a les 20 hores, quan els voluntaris, en parelles i grups de tres, van anar entrant de manera esglaonada al Five Guys del Centre Comercial El Triangle de la plaça de Catalunya, que es va omplir de gom a gom. En constatar queles cartes i la informació fixa no s’oferien en català, els grups de voluntaris es van adreçar als treballadors per demanar-los la informació en aquesta llengua i en els dos casos el restaurant els la va negar. Això va fer que els participants exigiren els fulls de reclamació als treballadors per denunciar la vulneració dels seus drets lingüístics i l’establiment, altra vegada, es va negar a oferir-los-els.

Veient aquesta negativa, els consumidors van recórrer als fulls de reclamació que ells mateixos havien imprès prèviament per si el restaurant no els els facilitava, però l’establiment va continuar negant-se a admetre les denúncies, segons expliquen des de Plataforma per la Llengua. No va ser fins que els Mossos d’Esquadra es van presentar al local, a instàncies del mateix establiment, que el restaurant finalment les va acabar admetent. La policia va redactar acta dels fets, que són motiu de sanció segons el Codi de Consum de Catalunya, que obliga a facilitar i a admetre els fulls de reclamació.