La ILP d’Hablamos Español contra «el monolingüisme a la catalana» es debatrà a les Corts

L’entitat celebra que han aconseguit un nombre de signatures quatre vegades més gran del que exigeix la legalitat

per NLV

Llengua

Manifestació a València convocada per la plataforma Hablamos Español
Manifestació a València convocada per la plataforma Hablamos Español | Europa Press

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

L’entitat Hablamos Español, que diu «defensar els drets lingüístics dels hispanoparlants» a l’estat espanyol, ha aconseguit que les Corts valencianes tramiten l’anomenada «llei de llibertat d’elecció de llengua» després que la cambra de representants haja validat el 95,% de les signatures, «quasi el quàdruple del que s’exigeix», celebra la plataforma.

La llei proposada per aquesta entitat serà tramitada com a Iniciativa Legislativa Popular (ILP) i haurà de ser presentada en un ple de les Corts valencianes, debatuda en comissions i votada, si bé no és previsible que aquesta siga aprovada, atesa la composició política de la cambra.

Hablamos Español pretén, al seu torn, que s’aprove una llei d’àmbit estatal «que respecte els nostres drets lingüístics de manera seriosa», i demana als tribunals que apliquen «el mínim del 25% d’espanyol a les aules de Catalunya, i lluitarem amb vehemència perquè a les comunitats amb dues llengües oficials es puga triar la llengua d’ensenyament, que les administracions públiques utilitzen les dues llengües i que no es continue discrimininant els hispanoparlants a la resta d’àmbits oficials».

Segons asseguren, «no hi ha cap ni una d’aquestes comunitats autònomes en què no es discrimine els hispanoparlants en l’àmbit oficial».

Tornant al País Valencià, Hablamos Español va presentar la seua ILP amb l’argument que calia que la Generalitat «abandonara el camp del monolingüisme a la catalana». La plataforma compta amb la receptivitat de Vox, Ciutadans i Partit Popular, i assegura que la política lingüística valenciana és «una aberració».

La presidenta de la plataforma, l’escriptora gallega Clara Lago, va rebre el Premi al Mèrit en la Defensa d’Espanya per part de la Universidad Ceu San Pablo, i diu voler alliberar les aules de «l’adoctrinament nacionalista».