El Festival dels Drets Humans del Mediterrani reflexiona sobre l'aigua «com a recurs finit i causa de desigualtats»

La segona edició, amb seu a València, se celebrarà del 14 al 27 de maig

per NLV

Societat, Cultura

El Festival dels Drets Humans del Mediterrani reflexiona sobre l'aigua «com a recurs finit i causa de desigualtats»
El Festival dels Drets Humans del Mediterrani reflexiona sobre l'aigua «com a recurs finit i causa de desigualtats»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

La segona edició del primer Festival dels Drets Humans del Mediterrani, SocialMed 2022, amb seu a València, se celebrarà del 14 al 27 de maig i girarà al voltant de l'aigua «que, a més de ser un element significatiu en els processos del canvi climàtic que estem patint, és font de conflictes socials i polítics, i causa de desigualtats».

Així ho ha explicat aquest dimarts el regidor de Turisme i Internacionalització de l'Ajuntament del Cap i casal, Emiliano García, durant la presentació del cartell d'aquest certamen que, des de la primera edició, està vinculat al cinema i a la creació artística de temàtica social relacionada geogràficament i culturalment amb la Mediterrània. El pasquí, obra de la dissenyadora Sandra Figuerola, «convida a la reflexió i incita a l'acció amb el lema: sense aigua no hi ha vida». Així mateix, ha recordat que el consistori participa en aquesta iniciativa «que, sens dubte, és un repte que s'emmarca en la política de conscienciació de València, ciutat europea amb millor eficiència energètica». «Si bé -ha afegit- l'aigua és molt més que un recurs, és un dret humà imprescindible, que volem reivindicar per a totes les persones».

Per part seua, el director de l'esdeveniment, Samuel Sebastián, ha assegurat que està convençut que «aquest festival es convertirà, amb el pas de les edicions, en un festival de referència internacional, sobretot, pels valors que representa: diàleg entre cultures i regions, respecte mutu i reivindicació dels drets humans». I ha manifestat «la seua satisfacció perquè amb aquest certamen València es consolida com a espai d'anàlisi de temes delicats i prioritaris». «En aquesta ocasió –ha concretat- reflexionarem, per exemple, sobre el luxe d'accedir a l'aigua potable, que fa que les desigualtats entre els països siguen encara més grans».

De fet, ha recordat, l'ONU calcula que el 2050, quasi 6.000 milions de persones tindran dificultats d'accés a l'aigua, «i aquest és un dels temes que es pot tractar arran de l'aigua, que és un recurs finit, que genera debats infinits». També ha assenyalat que «el festival es converteix a partir d'aquesta edició en una plataforma cada vegada més gran que s'estén tant localment, a través de les noves seus repartides pel País Valencià, com globalment, obrint finestres que permeten conéixer les vulneracions dels drets humans no només a l'àrea mediterrània, sinó arreu del món». «A més, és un festival que com el cartell d'aquest any de Sandra Figuerola, convida a la participació, al fet que la ciutadania conega la situació dels drets humans en el nostre entorn i actue per canviar la situació d'aquestes injustícies», ha conclòs.

D'altra banda, la dissenyadora del cartell, Sandra Figuerola, ha explicat que «amb la frase sense aigua no hi ha vida, ha volgut incitar a l'acció i a la reflexió de les dramàtiques conseqüències en el món de la falta d'aigua amb desigualtats, pobresa, séquies o migracions».