El PSPV s'abstindrà en una proposta d'Unides Podem sobre el Sàhara Occidental

Compromís votarà a favor, Cs i Vox també s'abstindran, i el PP no ha definit el sentit del seu vot

per NLV

Política

El PSPV s'abstindrà en una proposta d'Unides Podem sobre el Sàhara Occidental
El PSPV s'abstindrà en una proposta d'Unides Podem sobre el Sàhara Occidental

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

El PSPV s'abstindrà en la votació d'una proposta d'Unides Podem sobre el Sàhara Occidental perquè aquesta formació no ha acceptat l'esmena de modificació dels socialistes. Així, aquest dijous només UP i Compromís votaran a favor; PSPV, Ciudadanos i Vox s'abstindran, i el PP no ha definit el sentit del seu vot.

La proposta d'UP vol que les Corts donen suport a la resolució del conflicte «en el marc del procés de descolonització sustentat en les resolucions de l'ONU, inclòs el dret d'autodeterminació del poble sahrauí mitjançant un referèndum»,  i que insten el Consell a demanar al govern espanyol que rebutge el pla del Marroc d'autonomia per al Sàhara Occidental i done suport al reconeixement de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD).

Mentrestant, el PSPV ha proposat una esmena de modificació perquè les Corts expressen «solidaritat i suport al poble sahrauí i a les seues institucions democràtiques com a poble sobirà, i es comprometen a continuar i reforçar les activitats de cooperació i acció humanitària», i que sol·liciten al Consell que «es dirigisca a les parts en conflicte perquè treballen en la cerca d'una solució pacífica basada en el dret a decidir del poble sahrauí i emmarcada en les resolucions de l'ONU i el dret internacional». També que inste el Consell a demanar al govern espanyol que «continue donant suport al treball de l'ONU en la tasca de trobar una solució acceptable per al Sàhara» i a «comunicar i, si pot ser consensuar, decisions d'especial transcendència com ara els canvis de política exterior amb la resta de forces polítiques».

La portaveu adjunta d'UP, Estefania Blanes, ha expressat aquest dimecres, abans del debat, que la proposta socialista era «inassumible». Ja en l'hemicicle, li ha dit a la diputada Aroa Mira, que defensava la moció: «De veres vull pensar que per a vosté açò és un tràngol, però pot ser que m'equivoque». Blanes, durant la intervenció, ha rebatut la proposta socialista i ha asseverat que «el poble sahrauí no necessitaria cooperació si poguera tornar a la seua terra». A més, ha esgrimit que el Consell no té competències en política internacional per rebutjar el segon punt de la proposta socialista. «Si no tenim competències, aleshores què fem debatent açò ací?», s'ha preguntat Mira en la rèplica.

La proposta tindrà el suport de Compromís, segons ha indicat la síndica, Papi Robles, i, per tant, obtindrà més vots favorables (els 25 de Compromís i Unides Podem) que desfavorables.

El debat ha comptat amb la presència a la tribuna de convidats del delegat del Front Polisario al País Valencià, Habibulah Mohamed Kori.