Discriminació lingüística a Crevillent: un home gran és menyspreat per parlar en valencià al Jutjat de Pau

El veí, de quasi huitanta anys, va haver de sentir per part d’una funcionària que ella parlava castellà, «la lengua más bonita del mundo»

per NLV

Llengua

Vista de Crevillent
Vista de Crevillent | The original uploader was Quesada at Spanish Wikipedia., CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Dimecres al matí, un veí de Crevillent (el Baix Vinalopó) va patir un cas de discriminació lingüística per part d’una funcionària de la localitat. L’home, de quasi huitanta anys, es va acostar al Jutjat de Pau per resoldre un tràmit burocràtic al seu net, que es trobava en horari laboral. Quan va començar a interactuar amb una funcionària, el veí va indicar el número del seu DNI, i en el moment de dir «vint», la funcionària que l’atenia va repetir la paraula «vint» amb sorna per acabar dient: «No te entiendo». L’home es va llevar la mascareta pensant que aquesta estava dificultant la comunicació, si bé finalment la funcionària va indicar que ella era del Baix Segura, «y allí hablamos castellano, la lengua más bonita del mundo, lo que tienes que hacer es hablar en la lengua de todos».

Davant aquest incident, l’home, contrariat, es va negar a canviar de llengua. Una persona que va presenciar els fets va intervindre per donar la raó al veí, qui tenia «tot el dret del món» a ser atés en valencià. La funcionària va acabar atenent el veí després d’una estona de tensió i la tramitació burocràtica es va poder resoldre.

L’Esquerra de Crevillent, coalició local que governa el municipi amb Compromís i PSPV, va expressar per xarxes «la nostra denúncia pel cas de discriminació lingüística i la solidaritat amb la persona que l’ha patit». Aquest grup polític local també ha informat a aquest diari que denunciarà el fet davant l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana i exigeix a la Generalitat Valenciana que aprove el requisit lingüístic en el funcionariat perquè els municipis el puguen demanar als funcionaris locals.

Pel seu compte, l’Associació per la Llengua el Raig de Crevillent ha convocat una concentració de suport a la persona discriminada a la plaça de l’Ajuntament de la localitat aquest divendres a les 19.30 h.