La presidenta de l'AVL, Verònica Cantó, aposta per «preservar el llegat lingüístic i assegurar el futur»
Puig demana «allunyar fantasmes i debats oportunistes» que pretenen «convertir la llengua en una arma»
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.
La presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, ha assegurat que l'entitat mantindrà un «diàleg seré» sota el seu mandat amb la finalitat de «bastir ponts» entre institucions culturals, perquè l'entitat que ara presideix «continue sent exemple d'integració i de referència de transferència de coneixement».
Així ho ha manifestat aquest divendres al Palau de la Generalitat durant l'acte de presa de possessió com a presidenta de l'AVL davant del president Ximo Puig. Durant la intervenció, que ha començat dirigint-se als acadèmics, als qui ha agraït el seu «suport i generositat», Cantó ha defensat que l'AVL és una institució «del segle XXI, paritària, participativa, oberta a la societat contemporània, necessària i útil», però que alhora planteja uns «reptes del futur» que ha d'encarar amb la finalitat de «ser útil a la societat».
Cantó, membre de l'AVL durant els últims 20 anys, ha valorat el «llarg recorregut» de la institució i ha fet un balanç «globalment positiu» i ha advocat per continuar amb la tasca d'«integració» de la institució perquè el valencià «siga en tots els àmbits un instrument de concòrdia i diàleg, d'unió i identificació de la ciutadania». També ha apostat per la normalització social de la llengua per «preservar el llegat lingüístic i assegurar el futur» i ha animat a «superar desavinences lingüístiques».
Així, ha avançat la seua intenció de mantindre la col·laboració amb l'Institut d'Estudis Catalans i la Universitat de les Illes Balears, amb els qui «tenim la sort de compartir llengua» des d'«el respecte i la premissa de la diversitat de la nostra llengua, sinònim de riquesa i autonomia».
D'altra banda, ha proposat «bastir ponts» amb institucions culturals com ara la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) i Lo Rat Penat, amb les quals es provarà d'obrir una via de col·laboració des d'un «enteniment cordial» i mitjançant un «diàleg seré».
«En aquests temps d'incertesa, necessitem un poble unit i la llengua ha de tindre fortalesa», ha reivindicat, i ha insistit a reforçar la col·laboració institucional per «fer de l'AVL un lloc destacat i la institució de tots els valencians».
Per part seua, Puig ha reconegut el «paper essencial» de l'AVL, ha valorat la seua importància com a «casa comuna dels valencians» i ha remarcat la necessitat d'«escoltar la societat» per enfortir aquest «espai de trobada». «Ha sigut un punt d'inflexió, una història d'èxit», ha afirmat.
També ha remarcat que el valencià «és un pont, mai un mur» i ha apostat per «allunyar els fantasmes dels debats oportunistes de convertir la llengua en una arma». «La nostra manera d'entendre el món és que el valencià enriqueix», ha manifestat.