Les Trobades 2022 a Campanar reivindiquen una escola lliure «amb el valencià com a llengua vehicular»

Escola Valenciana i la CAPPEPV organitzen aquest acte amb implicació del teixit social

per NLV

Llengua

Les Trobades 2022 a Campanar reivindiquen una escola lliure «amb el valencià com a llengua vehicular»
Les Trobades 2022 a Campanar reivindiquen una escola lliure «amb el valencià com a llengua vehicular» | Escola Valenciana

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

La CAPPEPV - Coordinadora d'Alumnat, Pares, Mares i Professorat per l'Ensenyament Públic en Valencià i Escola Valenciana van organitzar diumenge al matí al barri de Campanar les Trobades 2022 d’Escoles en Valencià a la ciutat de València.

La Trobada s’iniciava amb una concentració a l’Esplanada de l’Avinguda Mestre Rodrigo, seguida d’una cercavila fins a la plaça de l’Església de Campanar i en la qual va participar la Banda de Música de Campanar, l’Associació Llorca de Música Tradicional, la Batucada de l’IES Lluís Vives la Batucada Tiakatú i l’actuació de la Jove Muixeranga de València.

A continuació se celebrava un homenatge a Llorenç Giménez, qui va faltar en 2019, i es descobria una placa d’homenatge al contacontes. També tenia lloc una representació de dansa a càrrec del Grup de danses Farfalar de Campanar i una mostra de foc infantil a càrrec de la Colla de Dimonis Socarrats de Campanar.

La presidenta de la CAPPEPV, Laura Font, destacava la col·laboració en la Trobada per part de tota la comunitat educativa, la gent del barri i l’Associació de veïns i veïnes de Campanar, entre altres. «Després de dos anys de pandèmia, tornem a eixir als carrers de València per a reivindicar el model d’escola que volem», deia.

Durant el seu discurs, Laura Font insistia que tots els centres educatius del País Valencià «han d’estar en condicions d’oferir una càrrega lectiva superior o igual al 50% en valencià tal com aconsellem les Unitats d'Educació Multilingüe del nostre territori». A més, remarcava que tindre el valencià com a llengua vehicular «és l’única forma d’aconseguir un alumnat competent en valencià». Font també reclamava que es respecte el criteri de continuïtat pel que fa al pas dels centres de Primària a Secundària, que «no s’ha respectat en la majoria dels casos».

La presidenta de la CAPPEPV també reivindicava «el requisit lingüístic per a l’accés a la funció pública i la millora en la formació del professorat en matèria lingüística», i reclamava la pau de tots els pobles i «la fi de la invasió d’Ucraïna i de les 10 guerres actives que hi ha ara mateixa al món».

Font destacava també tots els projectes que la CAPPEPV i Escola Valenciana realitzen a la ciutat de València durant tot l’any, no només el dia de la Trobada. «Ja són més de 35 anys treballant per la llengua a València», fent possibles projectes de promoció lingüística, entre els quals trobem «projeccions de cinema en valencià cada mes, un concurs de poesia, rutes Estellés, el Premi Sambori o la Trobada Musical».

La Trobada continuava amb la celebració de més de X tallers i activitats als voltants de la plaça de l’Església de Campanar. Finalment, tenia lloc l’actuació musical a càrrec d’Iruixa Skargots.

A la Trobada van acudir la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó; la sotssecretària de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, en delegació del conseller, Eva Coscollá; el vicealcalde de l’Ajuntament de València, en delegació d’alcaldia, Sergi Campillo; la regidora d'Educació de l'Ajuntament de València, Maite Ibáñez; la presidenta del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, Rosa Cañada; l’acadèmica i secretària de l’AVL, Immaculada Cerdà; l’acadèmica i secretària de l’AVL, Vicenta Tasa; la portaveu d'Intersindical Valenciana, Beatriu Cardona; el president de la FOLC, Vicent Maurí; el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder; el representant de l’STEPV, Marc Candela; i els membres de Per l’Horta, Marc Ferri i Lluís Fontelles.