Tal dia com hui del 1999 el Misteri d’Elx es va representar a la seu de la UNESCO de París per tal de ser declarat Patrimoni de la Humanitat

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del1999 el Misteri d’Elx es va representar a la seu de la UNESCO de París per tal de ser declarat Patrimoni de la Humanitat
Tal dia com hui del1999 el Misteri d’Elx es va representar a la seu de la UNESCO de París per tal de ser declarat Patrimoni de la Humanitat

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

El 12 d'abril del 1999 el Misteri d'Elx es va representar a la seu de la UNESCO de París per tal de ser declarat Patrimoni de la Humanitat

El Misteri d'Elx és una obra teatral que representa la Mort, Assumpció i Coronació de la Mare de Déu i que se celebra des de finals de l'edat mitjana. És l'únic drama de tècnica medieval que s'ha representat ininterrompudament des de fa més de cinc-cents anys i, per aquest motiu, va ser inclòs l'any 2001 en la primera Proclamació de les Obres Mestres del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Malgrat que a la Corona d'Aragó, i especialment als territoris de parla catalana, estigueren molt estesos els drames religiosos de temàtica diversa, és l'única obra d'aquestes característiques que ha pervingut fins a l'actualitat. 

El Misteri prompte es va convertir en l'element identitari més important de la ciutat. Per això, el 1609 el Consell municipal va decidir fer-se càrrec de l'organització, ja que la confraria que l'havia posada en escena des dels inicis no podia costejar les despeses. Als problemes econòmics, s’hi va sumar la prohibició de representar obres teatrals a l'interior de les esglésies que va emanar de les directrius del Concili de Trento. En aquest sentit, el papa Urbà VIII va concedir el 1632, a través d'un rescripte pontifici expedit per la Cambra Apostòlica, el permís per a continuar amb aquesta representació a perpetuïtat, fet que va desbaratar els intents de prohibició per part del bisbat d'Oriola.

El text del Misteri, llevat d'alguns versos en llatí, es troba íntegrament escrit en valencià, i la música és un mosaic d'estils de diverses èpoques que inclouen contrafacta d'himnes litúrgics medievals i motets d'estil renaixentista.

Entre els reconeixements que ha rebut el Misteri d'Elx, a banda del de la UNESCO, trobem el de Monument Nacional pel govern de la Segona República Espanyola, el 1931; el de Festa d'Interés Turístic Internacional pel ministeri d'Informació i Turisme, el 1980; la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya; la Corbata de l'Ordre d'Alfons X el Savi del Ministeri d'Educació i Ciència, el 1988, i la Corbata de l'Ordre d'Isabel la Catòlica del Ministeri d'Afers exteriors, el 1990.

El Misteri d'Elx és un tresor cultural del poble d'Elx i una de les joies més preades del patrimoni cultural valencià. La Festa, com també es coneix aquesta obra d'origen medieval, se celebra cada any a la basílica de Santa Maria d'Elx, a l'agost, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de l'Assumpció. El dia 14 es posa en escena la primera part, denominada la Vespra, i el dia 15, la segona part, la Festa. A més, els dies 11, 12 i 13 d'agost es realitzen els assaigs generals, en els quals s'escenifiquen els dos actes seguits. 

 

Fonts:  Patronat del Misteri d’Elx   /   Viquipèdia