Tal dia com hui del 1946 va morir el músic Gustavo Pascual, autor de «Paquito el Chocolatero»

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 1946 va morir el músic Gustavo Pascual, autor de «Paquito el Chocolatero»
Tal dia com hui del 1946 va morir el músic Gustavo Pascual, autor de «Paquito el Chocolatero»

El 17 d'abril del 1946 va morir Gustavo Pascual Falcó i el seu enterrament va estar acompanyat en silenci per tot Cocentaina (el Comtat) i la seua festa. Tot i haver mort en plena joventut, va ser reconegut amb diverses distincions: Fill Predilecte de la Vila, Fester d'Honor de la Junta de Festes de Moros i Cristians de Cocentaina, carrer dedicat a la seua persona o el parc amb el nom del famós pasdoble que va compondre. La partitura original, donada pels seus fills, està exposada a l'Arxiu Musical de la Casa del Fester de Cocentaina.

El pasdoble Paquito el Chocolatero és una peça senzilla, però indispensable en les festes de Moros i Cristians de qualsevol poble del País Valencià. Amb aquesta partitura, el cèlebre compositor de Cocentaina va aconseguir traspassar fronteres i entrar amb el seu aire festiu en tot tipus de celebracions d’arreu del món.

Gustavo Pascual va nàixer a Cocentaina el 15 de maig del 1909. De xiquet, va mostrar una salut molt delicada. Una condició que va marcar la seua curta vida, però que no li va impedir iniciar-se en la formació musical. Pascual tenia un caràcter seriós i introvertit i ben prompte va trobar en la música i, concretament, en l'instrument del clarinet, una manera d'expressar-se. Tenia una gran facilitat digital, una excel·lent oïda i una execució impecable. De seguida es va erigir en un virtuós instrumentista. Als deu anys d'edat, ja tocava en la banda municipal de Cocentaina  i als 14 anys ja era clarinet solista de la Unió Musical Contestana.

Als 26 anys es va convertir en sotsdirector de la banda i director de l'Orquestra de Pols i Plectre «La Paloma». Tanmateix, a causa de la delicada salut, els seus pares no van permetre que marxara de Cocentaina a fi d'ampliar els estudis musicals. Una decisió que va marcar la seua vida, ja que, probablement, si haguera tingut possibilitat de rebre una educació musical més adequada, Pascual hauria començat a compondre a una edat més primerenca i hauria depurat més encara la seua tècnica. 

El pasdoble Paquito el Chocolatero, dedicat al seu cunyat, Francisco Pérez Molina, propietari d'una fàbrica de xocolates, es va estrenar el 1937. Musicalment la peça conté uns ritmes menys habituals en altres marxes utilitzades en aquestes festes de Moros i Cristians. 

Amb el pas dels anys, aquest pasdoble ha esdevingut una icona de la música festiva, ha traspassat les fronteres naturals de la festa de Moros i Cristians i impregna totes les manifestacions populars. Però, a més, Pascual Falcó va contribuir decisivament a la renovació de la música de Moros i Cristians, va trencar els motlles clàssics de la marxa mora i va establir les bases per a una remodelació del gènere, que va inspirar i va obrir nous horitzons expressius a nombrosos compositors. Gustavo Pascual Falcó està considerat un dels compositors, a més de director i intèrpret, fonamentals de la història de la música de banda.

 

Fonts: «Gustavo Pascual Falcó 1909-1946», Federació Junta Festes Moros i Cristians de Cocentaina  /  «Centenario del nacimiento de Gustavo Pascual Falcó, autor de Paquito El Chocolatero», UNDEF, 2009   /    «Gustavo Pascual Falcó», Paquito El Chocolatero