Les Llacunes de la Mata i Torrevella

per NLV

Tresors del País Valencià

Les Llacunes de la Mata i Torrevella
Les Llacunes de la Mata i Torrevella

El Parc Natural de les Llacunes de la Mata i Torrevella (el Baix Segura), situat als termes de Guardamar del Segura, Torrevella, els Montesinos i Rojals, és un valuós aiguamoll pròxim als Parcs Naturals del Fondo i les Salines de Santa Pola. Aquest conjunt d’aiguamolls forma un entorn natural d’especial importància per al cicle biològic de moltes espècies d’aus, tant residents com migratòries, al sud del País Valencià.

Té una superfície de 3.700 hectàrees, 2.100 de les quals són làmines d’aigua i la resta, redones (1.400 hectàrees, la llacuna de Torrevella i 700 la de la Mata), i s’ubica a la conca neoquaternària constituïda pels relleus corresponents al grup de falles del Baix Segura i de Sant Miquel de les Salines. Rambles i barrancs de règim intermitent hi aboquen les seues aigües, especialment a la llacuna de Torrevella, a causa de la proximitat amb la serra de Sant Miquel de les Salines.

Les dues llacunes estan separades per un anticlinal anomenat El Xaparral. Un canal uneix ambdues depressions que, a més, es comuniquen de manera artificial amb la mar per mitjà d’un altre canal, El Sequiol, per la qual cosa es conforma una unitat d'explotació salinera. La llacuna de la Mata actua com a dipòsit escalfador mentre que la collita de sal es fa a la de Torrevella. L’activitat econòmica de l’explotació salina sosté aquest entorn, igual que ocorre en altres paratges amb el mateix tipus d’hàbitat.

S’hi pot contemplar una vegetació forestal característica del bosc mediterrani, formada per coscolla, llentiscle i pi blanc que es transforma tal com s’acosta a la llacuna. Finalment, és substituïda per espècies halòfiles, vegetació que sorgeix de forma natural a causa de la salinitat de l’entorn, com per exemple la barrella o el Limonium caesium.

Destaca la gran quantitat d’aus aquàtiques i passeriformes palustres (ànec blanc, camallarga comuna, bec d’alena comú, xatrac comú, territ variant, corriol camanegre, flamenc comú, esparver cendrós, àguila pescadora, corb marí gros, bernat pescaire o  cabussó collnegre, entre altres), que donen lloc a un ambient ple de suau sonoritat i bellesa. A més, per a aquelles persones interessades en el birding, el parc compta amb una xarxa de miradors i observatoris disponibles per al seu ús.