Jordi Sebastià visita l'IES Llombai de Borriana per explicar el treball del Parlament Europeu

El centre forma part del programa Escoles Ambaixadores de l'Eurocambra

per NLV

Territori, Societat

Jordi Sebastià visita l'IES Llombai Borriana
Jordi Sebastià visita l'IES Llombai Borriana

L'IES Llombai de Borriana (la Plana Baixa) ha rebut la visita de Jordi Sebastià, diputat valencià del Parlament Europeu entre els anys 2014 i 2019, que ha explicat a l’alumnat de Batxillerat el treball que desenvolupa un europarlamentari. La xerrada s'emmarca en les diferents activitats que aquest centre duu a terme dins del programa Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu.

En la primera part de la intervenció, Sebastià ha exposat com era el seu dia a dia l'Eurocambra, les tasques que tenia assignades i diverses anècdotes del seu periple com a representant valencià a les institucions comunitàries. Precisament, la història i el funcionament d’aquestes institucions ha estat un dels punts als quals s’ha referit en diverses ocasions.

En el segon bloc, l’alumnat ha preguntat al convidat sobre diversos temes i s’ha establit un interessant debat al voltant de qüestions com ara la influència de la Unió Europea en la vida quotidiana dels joves, la guerra a Ucraïna, el tracte a les persones refugiades per part de la UE, el medi ambient, la corrupció o la crisi del sector de la taronja.

Una de les conclusions que s'ha extret del debat és que el continent viu en l’actualitat una situació d’inestabilitat i que, per aquest motiu, cal que la Unió Europea enfortisca els vincles democràtics entre els estats membres i que alhora siga més solidària amb aquells qui més ho necessiten. Tanmateix, també s’ha vist la necessitat que la ciutadania siga conscient de la importància que les decisions que es prenen a Europa tenen en el seu dia a dia i que valore aquestes decisions amb esperit crític.

Un altre dels aspectes que més interés ha despertat entre l’alumnat ha estat la possibilitat de trobar eixides laborals en les diferents institucions europees. En aquest sentit, Sebastià ha remarcat que, si bé és cert que la UE ofereix diverses opcions laborals interessants, resulta imprescindible formar-se i tindre un alt nivell en idiomes com ara l’anglés, el francés o l’alemany, ja que aquestes són les llengües més habituals en el si de les diferents institucions comunitàries.

El programa Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu té com a objectiu estimular el coneixement actiu d’Europa i de la democràcia parlamentària entre els joves, així com promoure el debat i la reflexió crítica al voltant de problemàtiques que els afecten directament.

A la Unió Europea, hi ha unes 1.500 Escoles Ambaixadores, de les quals 115 a l'estat espanyol. El País Valencià compta amb 9 Escoles Ambaixadores, de les quals l'IES Llombai de Borriana és l'única a les comarques del nord.

A banda de xarrades com la de Jordi Sebastià, duu a terme durant tot el curs activitats a l’aula amb material proporcionat pel Parlament Europeu i per l'oficina Europe Direct de Castelló de la Plana. A més, també han elaborat un punt permanent d’informació situat a l’entrada de l’institut on es poden trobar revistes, llibres, cartells, etc., relacionats amb la Unió Europea.

El moment culminant d’aquest programa tindrà lloc el pròxim 9 de maig, dia que es commemorarà el Dia d’Europa amb diversos actes institucionals, xerrades i activitats tant dins com fora de l’aula.