La Unió proposa mocions a l’Horta Nord perquè el govern espanyol compense l’efecte de les tempestes

El sindicat del sector primari presenta models de mocions per ser aprovats als consistoris d’aquesta comarca

per NLV

Territori

La Unió de Llauradors proposa mocions a l’Horta Nord perquè el Govern compense l’efecte de les tempestes
La Unió de Llauradors proposa mocions a l’Horta Nord perquè el Govern compense l’efecte de les tempestes | Europa Press

La Unió de Llauradors ha presentat propostes de mocions als ajuntaments de l’Horta Nord perquè el govern espanyol compense els greus efectes provocats al camp per les tempestes de les últimes setmanes, segons ha informat l’organització.

En aquest sentit, la Unió demana als consistoris de la comarca que aproven la moció proposada, en què insten el govern de l’Estat a establir una sèrie d’ajuts directes per als agricultors que han patit els temporals sobre els seus cultius per les pluges, el fort vent o les gelades. També demanen establir ajuts regulats des de l’Estat de 20.000 euros per empresa agrària en tres exercicis fiscals.

Sol·liciten, també, una reducció de l’índex de rendiment net de l’IRPF fins a zero de les produccions afectades per a les persones que tributen pel Règim d’Estimació Objectiva; i per als que tributen pel Règim d’Estimació Directa, l’increment del percentatge de despeses de difícil justificació al 20%.

També es demana la condonació del pagament de l’Impost de Bens Immobles dels bens afectats per l’activitat agrària, independentment si es troben en zona rústica o urbanitzable. Com que aquest és un tribut d’àmbit local, la pèrdua d’ingressos dels ajuntaments hauria de ser compensada amb un càrrec als Pressupostos Generals de l’Estat. Alhora, es reclama la bonificació del 50% de les quotes de la Seguretat Social durant 12 mesos.

La Unió també requereix l’establiment de línies de crèdit preferencials de cinc anys amb una bonificació total dels interessos. Urgeix, també, a la reparació de les infraestructures agràries per a poder accedir a les explotacions per als treballs d’adequació d’aquestes i per a la realització de les tasques necessàries per a la recuperació productiva.

A més, demana per als afectats que siguen beneficiaris d’ajudes a la primera instal·lació de joves o de les ajudes a les inversions en explotacions agràries una moratòria en el compliment dels terminis burocràtics establerts amb aquests ajuts fins recuperar la capacitat productiva de l’activitat.

Durant la segona quinzena del mes de març es van produir pluges persistents i permanents que ja han estat catalogades com les més intenses dels últims 50 anys. A la zona de l’Horta de València es va arribar a acumular una mitjana de més de 210 litres per metre quadrat i un màxim de 329 litres, cosa que ha suposat un augment de les precipitacions respecte al març del 2021 de més del 675%.

Durant la primera setmana d’abril, quan encara estaven la majoria dels camps embassats, l’arribada d’una massa d’aire àrtic procedent del nord d’Europa va provocar gelades generalitzades que van tindre conseqüències catastròfiques en cultius de l’horta que ja venien molt afeblits per les pluges persistents de març. La combinació de pluges, excés d’humitat, vent, cels coberts i la posterior arribada d’aire àrtic ha generat danys generalitzats en tot el territori, però en el cas dels termes municipals de l’Horta s’han centrat, sobretot, en el cultiu de creïlles i de cebes.