El Sindicat de Regants del Tajo-Segura diu que retallar el transvasament tindria greus conseqüències

Asseguren que l’economia i les condicions mediambientals del territori afectat es veurien perjudicades

per NLV

Territori

El Sindicat de Regants del Tajo-Segura diu que retallar el transvasament tindria greus conseqüències
El Sindicat de Regants del Tajo-Segura diu que retallar el transvasament tindria greus conseqüències | Europa Press

El Sindicat Central de Regants de l’Aqüeducte Tajo-Segura (SCRATS) ha advertit que la retallada de les aportacions del transvasament implicaria «greus conseqüències» socioeconòmiques i mediambientals per a la zona, segons han informat fonts de l’organització en un comunicat.

Per a aquests regants, la davallada de caudals procedents del Tajo tindria repercussió no només per al sector agroalimentari de la zona, sinó també «per als ciutadans», que patiran de forma directa algunes de les conseqüències de la retallada atès «l’increment injustificat» dels caudals ecològics de l’Alto Tajo, ubicat a Guadalajara.

La proposta ministerial suposaria una disminució de 105 hectòmetres cúbics anuals, dels quals a l’abastiment en correspondrien 27 i altres 78 als recs del transvasament, segons dades aportades per la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) a la passada reunió del Consell de l’Aigua.

En aquest sentit, asseguren que «el transvasament no s’ha de tocar perquè no només afectarà al camp, sinó que per extensió també afectarà tots els ciutadans de la zona de llevant». «Tal cosa deixaria zones de rec, declarades d’interès general de l’Estat i dimensionades per a rebre 400 hectòmetres cúbics a l’any, amb només 119 hectòmetres cúbics al final de l’actual cicle de planificació», denuncien des de Scrats.

Segons el pla de la CHS, la retallada del transvasament acabarà amb més de 8.000 llocs de treball i altres milers d’indirectes, així com suposaria també, diuen, la destrucció de 12.000 hectàrees de camps de cultiu a les comarques valencianes del sud i també en altres territoris pròxims com Múrcia i Almeria.

En resum, el Pla de Conca del Segura, elaborat per la CHS, calcula que la pèrdua del valor de producció voltaria els 122 milions d’euros anuals. L’impacte que patiria el regadiu tindria conseqüències directes sobre sectors lligats a l’agrícola com ara els fitosanitaris, els de logística o combustible, amb la corresponent caiguda del consum de les famílies que hi treballen, asseguren des del sindicat.

Des d’aquesta entitat també diuen que l’increment d’ús d’aigua dessalada proposat pel Pla de la Conca implicaria una pujada en el preu en la factura de l’aigua de les llars dels territoris afectats, cosa que evidenciaria que «l’aigua dessalada no solucionaria el nostre dèficit hídric degut als costos elevats».