L’om de Navaixes

per NLV

Tresors del País Valencià

L’om de Navaixes
L’om de Navaixes

L'om centenari de Navaixes (l’Alt Palància) té 19 metres d'altura i 22 metres de diàmetre màxim de capçada. És el més gran del País Valencià, amb una estructura ben conformada. Pertany a l'espècie Ulmus minor.

El municipi el considera un dels «orgulls històrics més grans», ja que l’agricultura ha estat tradicionalment el principal manteniment d’aquest poble, «on sempre s'ha professat un gran amor i respecte als arbres». A la placa que rememora el seu origen es pot llegir: «Aquest om va ser plantat per Roque Pastor l'any 1636».

La plantació va respondre a la necessitat «d’afirmar i reforçar llaços entre els nous repobladors cristians després de l'expulsió dels moriscos, tenint com a símbol d'aquesta unió el magnífic exemplar d'om que hui dia encara es conserva a la plaça».

El 1986, per celebrar el 350 aniversari, es va constituir l’Associació 350 aniversari de l'Om, que va organitzar actes durant tot l’any.  El 2002 Correus va emetre dos segells, un de rodell i un altre de finestreta, dedicats a l’arbre monumental, dissenyats per Manolo Rodríguez Vázquez. El 2011 l’ONCE va emetre un cupó amb la imatge de l’om amb motiu del 375 aniversari.

El 2019 va ser elegit, amb 95.130 vots, un dels deu arbres monumentals de l'Estat que van participar en el concurs europeu Arbre de l’any, un certamen en què no importa la bellesa, la grandària o l’edat, sinó la història i la relació amb les persones i es busquen arbres que siguen una part integrant de la comunitat humana amb la qual viuen.    

L'equip d'Arbres Monumentals de la Conselleria d’Agricultura fa un seguiment de l’om des del 2013 i, des del 2017, ha dut a terme actuacions periòdiques per assegurar la conservació de l'exemplar amb podes de compensació que eviten el risc de trencament d'alguna de les branques.