Compromís exigeix al govern espanyol que actue davant la pèrdua de superfície citrícola al País Valencià

El senador Carles Mulet afirma que «l'actual política està pensada per afavorir els grans propietaris»

per NLV

Territori, Política

El senador de Compromís, Carles Mulet
El senador de Compromís, Carles Mulet

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha instat aquest dijous al Ministeri d'Agricultura a actuar davant la pèrdua de superfície citrícola al País Valencià els últims 20 anys en comparació a altres autonomies. «Mentre veiem com creixen els grans latifundis d'Andalusia, constatem que no s'ha fet res per revertir un problema que afecta milers d'empreses familiars valencianes», ha asseverat.

Mulet ha lamentat que «mentre Andalusia ha passat de 35.000 a 58.000 hectàrees de tarongers i doblat la superfície de mandarina, el País Valencià ha reduït en quasi 30.000 les hectàrees d'aquests dos cultius (70.000 hectàrees de taronja i 71.000 de mandarina) i el total de l'Estat ha passat de 291.000 hectàrees a 297.000 en 20 anys».

A parer seu, aquesta dinàmica que podria circumscriure's a la pròpia del mercat, «evidència que pot ser rendible i que l'actual política està pensada per afavorir la dels grans propietaris i latifundistes i no la dels xicotets propietaris que, com en el cas valencià, han vist com s'han perdut en poques dècades de manera dràstica uns ingressos imprescindibles per a moltes economies domèstiques, pobles i cooperatives que treballen amb taronges, mandarines o pomelos».

Per tot això, ha advertit al ministre Luis Planas que «amb aquestes dades oficials a la mà, no pot ignorar la realitat valenciana del sector citrícola ni un dia més». El País Valencià és el «gran damnificat», ha asseverat.

Mulet ha recordat que aquest fet comporta pèrdua en el paisatge, abandó de camps, falta de relleu generacional, perill d'incendis i un canvi cultural per la pèrdua d'actius econòmics. «Enfront d'això poc o res s'està fent. Res per fomentar el consum de cítrics com demanàvem en una moció que es va aprovar fa tres anys. Es treballa per desmantellar sense cap criteri els laboratoris especialitzats en citricultura de la nostra terra per portar-los a Galícia, per desposseir-nos de tot allò que ens feia forts, mentre entren productes contaminats amb total impunitat des de Sud-àfrica i altres latituds».

En aquest sentit, ha exigit al govern espanyol que «treballe per a tots» i revertisca una línia de treball «contraproduent» per als interessos valencians, perquè «beneficien al gran capital mentre deixen el xicotet agricultor abandonat». A més, ha reivindicat «un camp amb futur si s'apliquen polítiques molt diferents de les actuals».