Mulet exigeix la compareixença d’Iceta i Rubiales al Senat per aclarir les comissions de la Supercopa a l'Aràbia Saudita

Així ho demana el portaveu de Compromís al Senat

per NLV

Política

El president de la RFEF, Luis Rubiales, i el jugador del Barça i president de Kosmos, Gerard Piqué
El president de la RFEF, Luis Rubiales, i el jugador del Barça i president de Kosmos, Gerard Piqué | Europa Press

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha demanat la compareixença «urgent» en seu parlamentària del ministre espanyol de Cultura i Esports, Miquel Iceta, i del president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, perquè informen de les seues actuacions davant la presumpta comissió de 24 milions d’euros que Rubiales hauria pactat amb Gerard Piqué, futbolista i president de la companyia inversora en esdeveniments esportius Kosmos, per traslladar la disputa de la Supercopa d’Espanya de futbol a l’Aràbia Saudita.

El senador valencià ha assegurat que també hauria de donar explicacions Miquel Iceta com a responsable polític de la matèria al si del Govern espanyol. «Urgeixen intervencions per poder resoldre aquesta situació, realitzar les inspeccions necessàries per a comprovar si es van fer pagaments irregulars de comissions i obrir un debat rigorós, seré i eficient basat en els valors de l’esport i no de l’oligopoli econòmic o les comissions, valors aliens a l’esportivitat i al fair play», deia Mulet en un comunicat.

Al seu torn, el senador també ha demanat «que l’escàndol no es tanque en fals, tal com s’ha fet en altres ocasions», i per evitar-ho reclama que s’articule un pla «urgent i extraordinari» perquè Hisenda analitze si hi ha hagut clubs o jugadors que han actuat de manera irregular incrementant els seus «estratosfèrics» ingressos o eludint controls perquè «cap dubte enterbolisca l’esport espanyol».

També ha afegit Mulet que s’haurien de prendre mesures cautelars de manera urgent «perquè no quede cap ombra de dubte davant la celebració a l’exterior d’esdeveniments esportius». El senador considera fonamental que aquestes activitats es realitzen sempre en territoris en els quals es respecten els drets humans «i on no es castiguen les creences de les persones o la seua ideologia».

«El més raonable seria que la Supercopa d’Espanya, igual que la Lliga, se celebre al nostre país. Una altra cosa no té massa sentit», ha conclòs.

Rubiales i Piqué

Segons ha revelat el digital El Confidencial, la Reial Federació Espanyola de Futbol va introduir dues clàusules en el contracte per a obligar l’Aràbia Saudita a pagar a Kosmos quatre milions d’euros anuals com a «comissió d’èxit», una xifra que, si no s’abonava, tindria com a conseqüència que la Supercopa deixara de disputar-se al país asiàtic.

Així, a banda dels diners que la RFEF rebria de la companyia pública saudita Sela per cada edició d’aquest torneig disputada en terres àrabs, l’empresa de Piqué cobraria quatre milions per cadascun dels sis anys signats, és a dir, 24 milions d’euros.

La primera edició de la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita es va disputar al gener del 2020 amb el Reial Madrid, el FC Barcelona, l’Atlètic de Madrid i el València com a protagonistes. El mateix Rubiales va assegurar en el seu dia que Kosmos havia intervingut en les negociacions amb els dirigents àrabs, però que no havia abonat cap comissió a l’empresa.

El digital citat va publicar dilluns diversos àudios de les negociacions. Finalment, el 15 de setembre de 2019, Rubiales va confirmar en una d’aquestes converses a Piqué que l’acord estava fet. «Geri, enhorabona. I no em referisc al teu gran partit d’ahir ni al teu gol. Em referisc que ja és més tard de les 12 i, per tant, ja es ferm l’acord amb l’Aràbia Saudita. Una abraçada, gràcies per tot i ací estic per al que necessites».