L’Ajuntament de València retira 608 tones de residus en abocadors irregulars i solars
Les restes corresponen al primer trimestre del 2022
L’Ajuntament de València ha retirat 608 tones de residus d’abocadors irregulars i solars durant el primer trimestre del 2022. Al seu torn, ha netejat 41 zones de residus no autoritzats, amb l’augment del 61% més de quilograms si es compara amb xifres del mateix període del 2021.
El vicealcalde de València i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo (Compromís), ha explicat que el servei de Residus Urbans «continua amb un alt nivell d’exigència sobre les zones on no es respecta la normativa municipal i també sobre els propietaris que no compleixen les seues obligacions».
Pel que fa als abocadors irregulars, en el primer trimestre d’enguany s’han identificat 41 punts de la ciutat no autoritzats on han aparegut restes d’obres, electrodomèstics i altres objectes electrònics gràcies a les denúncies del veïnat, de les empreses de neteja i de la inspecció del Servei de Gestió de Residus Urbans i de Neteja.
Dels 41 punts, 31 estaven ja assenyalats amb el cartell d’abocador clausurat. Enguany es destinaran 105.326 euros per a la neteja d’aquestes zones. Campillo ha fet «una crida al civisme i a la col·laboració», ha remarcat «la prohibició absoluta de llançar residus a la via pública» i ha recordat que el servei gratuït de recollida porta a porta, així com els ecoparcs mòbils municipals i de l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus, estan «a disposició de tota la ciutadania».
Vora un 90% de les 608 tones recollides pel servei de Neteja corresponen als residus en abocadors irregulars. Aquests espais es localitzen, sobretot, als dos costats del riu Túria, al costat de l’autovia V-30, al barri de Malilla i a les poblacions de la Punta, Benimàmet, la Torre o el Perellonet. Es tracta, segons detalla el regidor, de «zones perifèriques de la ciutat, com els marges del nou llit del Túria, i també zones que antigament havien sigut de cultiu i d’horta i que després van ser abandonades, o zones que estan esperant a ser urbanitzades».
D’aquesta manera, «alguns incívics aprofiten que n’hi ha poca vigilància, perquè són zones situades lluny de la ciutat, per llançar-hi una sèrie de residus, generalment d’obres, també d’electrodomèstics i altres residus electrònics», ha afegit Campillo.
Mentrestant, també durant el primer trimestre d’aquest 2022, l’Ajuntament de València ha iniciat expedients sobre 72 solars privats per al seu manteniment incorrecte. D’aquests, 36 propietaris han acceptat netejar, amb els seus propis recursos, les parcel·les detectades en mal estat.
En els casos en què els propietaris dels solars no es fan càrrec del seu manteniment, l’Ajuntament procedeix subsidiàriament a la neteja i passa factura a la propietat, que està obligada a pagar-la. Des del 2019, a més, s’imposen multes per no assumir la responsabilitat del manteniment dels solars. En aquest primer trimestre una dotzena de solars han hagut de ser netejats pels serveis municipals, amb un cost de 882,7 euros de mitjana, i s’han tramitat 16 actes d’infracció.