«Fils de vida» arriba al Micalet per explicar la història dels xuetes mallorquins

El Teatre Micalet de València oferirà aquesta obra de la companyia Iguala Teatre entre el 20 i el 24 d’abril.

per NLV

Cultura

Fils de vida
Fils de vida | Europa Press

El Teatre Micalet de València acollirà, entre el 20 i el 24 d’abril, l’obra «Fils de vida», una proposta de la companyia mallorquina Iguana Teatre que presenta un viatge emocional travessat per l’humor que, sota la direcció de Pere Fullana, recorre la història de tres famílies marcades per l’estigma xueta, els jueus conversos mallorquins.

«Fils de vida» aprofundeix en aquesta segregació iniciada al segle XVII amb la realització dels «autos de fe», els quals es van convertir en l’assenyalament públic de 15 llinatges de jueus conversos. Aquestes famílies acabarien recloent-se en barris concrets de l’illa i rebent el malnom de «xuetes», un terme sorgit de la barreja entre les paraules «xuia» i «juetó», diminutius de jueu.

Amb un repartiment format per Marina Nicolau, Salvador Oliva i Irene Soler, l’espectacle llança una reflexió construïda a través de testimonis reals per a parlar de pèrdues, mentides, redempció i de com reconstruir la identitat.

Fullana ha destacat que «Fills de vida» els ha permès adonar-se que, «tot i que es parle de la història de l’estigma dels xuetes, estem parlant de tots els estigmes familiars que s’hereten generació rere generació».

Després de la visita d’Iguana Teatre, el Micalet donarà pas a la música amb les actuacions de Roger Mas, Marina Rossell i Mazoni, el 29 i 30 d’abril i 1 de maig, respectivament, dins del marc del festival Barnasants.