El PSPV assumeix que la reforma del finançament tornarà a ajornar-se

Un dels punts medul·lars del programa del Botànic quedaria aparcat de l’agenda de Moncloa i del nou PP de Feijóo

per NLV

Política

Els presidents Ximo Puig i Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu
Els presidents Ximo Puig i Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu | Europa Press

A través de Jorge Alarte, director general de relacions amb les comunitats autònomes, Presidència de la Generalitat Valenciana va exigir aquest diumenge al govern espanyol «un pas més enllà» per reformar el model de finançament autonòmic i acabar amb la situació que pateix el País Valencià en aquesta matèria. El model vigent de finançament interterritorial porta caducat des del 2013 i fa que el País Valencià contribuesca a la cistella estatal com si fora un territori ric, quan la renda per càpita dels valencians és inferior a la mitjana espanyola.

És per això que en tots els programes electorals valencians dels últims anys sempre figura la reforma del finançament com un element indispensable. Per contra, fins ara no s’ha tractat per la paràlisi del govern espanyol, que hauria de trobar nous equilibris territorials incòmodes per resoldre la situació valenciana, i per la incapacitat del govern valencià a l’hora de pressionar Moncloa, tot i la coincidència que els socialistes governen tant a l'Estat com al País Valencià.

El govern espanyol, però, ve expressant últimament que qualsevol reforma en aquest àmbit ha d’anar acompanyada d’un consens polític que hui sembla ben utòpic. És per això que Jorge Alarte, i la resta de dirigents valencians –sobretot els socialistes, però també Compromís a través de Mónica Oltra– demanen el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, un compromís en aquest sentit. Compromís difícil d’adquirir, atés que Galícia, territori encara presidit per Feijóo, és un dels més beneficiats del sistema de finançament vigent.

Les pressions d’Alarte, però, no només anaven adreçades a Feijóo. «El govern d’Espanya ha de fer un pas endavant. N’ha fet alguns, però n’ha de fer un altre per a garantir eixe nou model de finançament just que exigeix el conjunt de la societat valenciana», deia abans d’exigir «un pacte d’Estat» que inclouria, també, el PP.

Davant la dificultat d’assolir aquest consens, Manolo Mata, síndic socialista a les Corts Valencianes, plantejava que «si hi ha comunitats i partits polítics insolidaris que no es volen comprometre» amb un nou model de finançament, «l’única solució és que l’Estat se’n faça càrrec del deute i ens aporte un fons d’anivellament suficient per a tindre, almenys, els mateixos recursos que la mitjana» dels ciutadans de l’Estat. «Els valencians portem lustres ancorats com a ciutadans de segona, sent la comunitat pitjor finançada d’Espanya», deia el síndic en un comunicat, si bé defensava que el govern espanyol actual «està contribuint, a través de transferències extraordinàries, a que tinguem una despesa social equiparable a la mitjana» estatal. En tot cas, Mata afegia que «la situació és insuportable».

Els socialistes són conscients que un nou ajornament de la reforma del finançament amb el PSOE i el PSPV a les presidències de Moncloa i de la Generalitat serà un greuge important de cara a l’any electoral que s’albira cap al 2023. El Partit Popular valencià, liderat per Carlos Mazón, també ho sap, i és per això que el també president de la Diputació d’Alacant criticava que «la responsabilitat d’una proposta per a canviar l’actual model de finançament és exclusivament de Pedro Sánchez». I afegia que el PP «no admetrà cap ajornament» d’aquesta reforma.

Recentment, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo van constatar mútuament que una reforma del sistema de finançament autonòmic no sembla viable per als seus interessos abans del proper cicle electoral del 2023, que inclourà eleccions municipals, autonòmiques i estatals. Si bé cap president autonòmic actual no està del tot satisfet amb el model vigent, sembla també que un acord en aquest context preelectoral és del tot inviable si es vol fer a través d’un consens territorial generalitzat.

Mentrestant, el govern valencià confia tímidament que Juanma Moreno, president andalús i membre del PP, reactive aquest debat per arrossegar el PP i forçar un canvi de model que, en tot cas, no es farà a curt termini, atès l’immobilisme que hi ha a Madrid i la incapacitat dels governants valencians a imposar un nou canvi de model que millore la situació fiscal del país. De fet, des del govern valencià ja és palesa la sensació que aquest canvi de model no arribarà abans del proper cicle electoral, i això juga en contra de les aspiracions per constituir un Botànic III després de les eleccions de la primavera del 2023.

Conscient d’aquesta realitat, el president Ximo Puig ha assegurat que la reforma del finançament és «irrenunciable» i que la continuïtat del model vigent seria «una greu anomalia».