L'independentisme porta el «Catalangate» a la UE, l'ONU i els tribunals de sis estats

Puigdemont: «A Europa no hi ha espai per a l'espionatge il·legal de la dissidència»

per NLV

Política

El president d'ERC, Oriol Junqueras, i l'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, en la roda de premsa a Brussel·les per l'esclat del cas d'espionatge «Catalangate» | Natàlia Segura | ACN
El president d'ERC, Oriol Junqueras, i l'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, en la roda de premsa a Brussel·les per l'esclat del cas d'espionatge «Catalangate» | Natàlia Segura | ACN

L'independentisme portarà el Catalangate a la Unió Europea, l'ONU i els tribunals de l'estat espanyol, França, Alemanya, Bèlgica, Suïssa i Luxemburg. L'endemà que el grup d'experts en ciberseguretat Citizen Lab revelara que almenys 65 polítics independentistes i membres de la societat civil catalana van ser espiats amb Pegasus, els líders d'ERC, Junts, la CUP, l'ANC i Òmnium Cultural han denunciat en una roda de premsa al Parlament Europeu que es tracta d'una «violació intolerable» dels seus drets fonamentals. «A Europa no hi ha espai per a l'espionatge il·legal de la dissidència», ha alertat l'expresident català Carles Puigdemont.

L'exvicepresident Oriol Junqueras ha assegurat que ERC serà «exigent» amb el govern de PSOE i Podem i que demanarà «explicacions». «Si ho van fer una part dels aparells de l'estat, amb consentiment o no, té l'obligació d'explicar-ho». En canvi, el diputat de la CUP Carles Riera ha acusat directament l'estat espanyol de l'espionatge.

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha demanat que l'independentisme estiga «a l'altura dels catalans» amb «les accions» que prendran en els «pròxims dies» arran del Catalangate. «Per molt joc brut que facin no podran acabar amb un moviment pacífic i democràtic com és l'independentisme», ha afegit el president d'Òmnium, Xavier Antich.

Per la seua banda, l'investigador del Citizen Lab John-Scott Railton també ha reclamat una investigació més àmplia del Catalangate: «Hi ha moltes més coses que no sabem».

Sánchez, en el punt de mira

Junqueras ha exigit a l'estat espanyol que «respongui» a les revelacions sobre l'espionatge amb Pegasus. «El govern espanyol en aquests moments no pot fer veure que això no ha passat», ha avisat també Puigdemont.

El líder de Junts ha demanat que «les coses amb el govern espanyol no continuïn igual» i considera que el Catalangate «canvia les coses». Així, creu que «el conjunt de l'independentisme ha d'orientar les accions amb aquesta realitat». «No s'entendria que després d'aquest escàndol es continuï confiant en un govern que forma part d'aquesta trama criminal», ha remarcat, reclamant que el cas tinga «conseqüències polítiques».

Per la seua banda, el líder d'ERC ha recordat que el partit té «força» per influir en el govern espanyol i que la faran «servir en tots els àmbits» quan el que està en joc són drets fonamentals. Malgrat defensar la via del diàleg amb l'executiu de Sánchez, Junqueras ha subratllat que no li «regalaran» els «mèrits» d'aquesta.

Crida a Europa

«No deixarem res per querellar-nos», ha assegurat Puigdemont. En els pròxims dies, la seixantena d'afectats presentaran les querelles pertinents a les jurisdiccions on Citizen Lab va detectar espionatges. D'altra banda, Puigdemont ha afirmat que enviaran l'informe sobre la investigació a Nacions Unides i al Consell d'Europa. Igualment, ha reclamat a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, al comissari de Justícia, Didier Reynders, i a la presidenta del Parlament Europeu, que «actuïn de forma urgent» i obliguen l'estat espanyol a retre «comptes» pel cas.