Tal dia com hui del 2015 l'ajuntament de València va retirar al dictador Franco la medalla de la ciutat

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 2015 l'ajuntament de València va retirar al dictador Franco la medalla de la ciutat
Tal dia com hui del 2015 l'ajuntament de València va retirar al dictador Franco la medalla de la ciutat

El 24 d'abril del 2015 la comissió de Cultura i Educació de l'Ajuntament de València va aprovar la retirada de la medalla d'or de la ciutat al dictador Francisco Franco, concedida l'any 1942. 

Aquesta decisió es va adoptar a partir de la moció conjunta presentada pels grups de l'oposició al consistori -PSPV, Compromís i EU- per sol·licitar que la distinció lliurada al dictador quedara sense efecte. La dictadura havia acabat feia 38 anys, però Franco continuava tenint la medalla d'or de la ciutat. 

Segons la Llei de Memòria Històrica, era il·legal, però l'oposició va haver de batallar perquè es complira. La proposta va arribar a la Comissió de Cultura després que PSPV, Compromís i EU presentaren en el ple municipal una moció similar i l'equip de govern presidit per Rita Barberá indicara que no tenia inconvenient a fer-ho, però que s'havia de fer a través de la Comissió de Cultura.

L'oposició, doncs, va presentar de nou la moció a la Comissió de Cultura i van mostrar-ne satisfacció perquè el consistori complira amb la Llei de la memòria històrica, però van remarcar les dilacions i entrebancs que havia patit la proposta. En aquest sentit, el regidor socialista Salvador Broseta es va mostrar satisfet que després de 4 anys s'haguera aprovat la proposta atès que la medalla era il·legal des que havia entrat en vigor la llei. 

En aquest sentit cal recordar que va ser una sentència judicial la que va fer que València retirara el títol d'alcalde honorífic al dictador. La retirada de la medalla de la ciutat de València al dictador va significar un nou pas en la lluita contra la impunitat franquista. 

 

Fonts: «L’Ajuntament de València retira a Franco la Medalla d’Or», Europa Press, 2015 /  «L’Ajuntament de València retira la medalla d'or de la ciutat a Francisco Franco», ACN, 2015