València celebrarà els 35 aniversari dels Jardins del Túria, un èxit de la «lluita ciutadana»
Al juny es faran activitats i actes commemoratius per reivindicar «el gran pulmó urbà» del cap i casal
L’alcalde de València, Joan Ribó, i el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ambdós de Compromís, han anunciat aquest dimecres la celebració, amb una sèrie d’activitats lúdiques, reflexives i reivindicatives, dels 35 anys del Jardí del Túria, «el gran pulmó urbà» de la ciutat, aconseguit a través de la «lluita ciutadana» durant els anys últims del franquisme i els primers de la democràcia, i convertit en «un símbol preciós» d’una ciutat «preparada per al futur».
En total hi haurà 14 accions que, amb el nom «El Jardí del Túria compleix 35 anys», arrancaran el 5 de juny amb una conversa entre Ribó i qui fora l’alcalde de la ciutat entre 1979 i 1989, Ricard Pérez Casado (PSPV), impulsor de la infraestructura, i que «enllaça» dues èpoques i un context històric molt diferent, tot i que reflectisquen l’aposta per les polítiques verdes. Entre els actes també hi haurà concerts a l’aire lliure, exposicions, un còmic o la creació de la «icona» del Jardí del Túria, replantejant una nova imatge corporativa de la zona. «Tots els que van a Nova York visiten Central Park i, tot i que ací tenim un Parc Central, la joia de la corona és el Jardí del Túria i cal crear un vincle a través d’una icona», ha assenyalat Campillo en roda de premsa.
Ribó ha defensat que aquesta serà una celebració «molt entranyable» de l’inici d’una obra i d’una lluita ciutadana que va donar la volta a la proposta inicial de fer «un conjunt d’autopistes» per a generar un parc natural «com hi ha pocs a Europa», pels seus 10 quilòmetres de longitud.
Segons Ribó, aquella va ser «una gran victòria de la ciutadania» que enllaça amb la defensa del Saler i de l’Albufera davant dels qui volien fer d’aquests dos espais «el Mar Menor». «El que tenim hui són les dues grans lluites de la població valenciana en el final del franquisme que hem de celebrar i que estan vinculades a la gran línia estratègica que tenim per a la ciutat: la lluita contra el canvi climàtic i fer de València una ciutat habitable», ha assegurat l’alcalde.
Parc de Desembocadura
Ribó també ha recordat que cal, per acabar, la connexió el Jardí del Túria amb el Parc de Desembocadura, un projecte que ha de posar «punt i final al greuge i al deute històric» amb Natzaret. El concurs d’idees per a aquest projecte està a punt de ser convocat. «El Jardí del Túria també és futur, perquè hem fet una sèrie d’acords per a aconseguir uns terrenys que té el port i que passen a ser parc. Jo crec que el Parc de Desembocadura ha d'abreviar i limitar el greuge que ha patit Natzaret amb el port per la seua ampliació i, a més, serà el parc el que tancarà cap al sud, pel mar, aquest llit del Túria i que, d’alguna manera, tenim ja molt avançat», ha explicat l’alcalde.
El primer edil ha destacat que el Jardí del Túria suposa «un record entranyable» i que va ser un treball col·lectiu de moltes associacions de veïns amb Pérez Casado com a alcalde, qui li va donar l’empenta definitiva i l’arquitecte recentment desaparegut, Ricardo Bofill, que va «plasmar l’inici dels treballs a l’antic llit».
El regidor Sergi Campillo, pel seu compte, ha destacat que aquella lluita ciutadana pel Jardí del Túria i la Devesa del Saler van trencar amb la idea, molt estesa en aquell moment, que el progrés anava lligat al ciment, i ha lloat que, en un país amb poca tradició ambiental, els ciutadans d’aquell moment apostaren per convertir la zona en «una columna vertebral verda i no en una autovia de ciment». «Els valencians valorem poc l’enorme deute que tenim amb eixes persones que van permetre una València totalment diferent», ha expressat.
L’Ajuntament planteja diverses línies de treball ambiental, d’oci i cultura, d’integració, d’esport, de benestar i de futur, i emmarca el Jardí del Túria com un dels eixos principals per a la candidatura de València com a Ciutat Europea Verda de 2024, i prepara 14 accions de diversos tipus.
D’una banda, s’ha programat una exposició a l’aire lliure amb fotografies i textos per recuperar la memòria de la lluita ciutadana i una altra exposició amb obres de dones fotoperiodistes que exposaran el jardí amb distintes òptiques.
La celebració inclourà també un còmic, del qual s’editaran 10.000 exemplars que es repartiran entre la ciutadania per recordar efemèrides. Hi haurà també un vídeo recopilatori de les commemoracions i s’inclourà, també, la reobertura del parc Gulliver, actualment en rehabilitació, així com l’elaboració d’un pla de millora i condicionament del Jardí del Túria i un concurs d’idees per al disseny del Parc de Desembocadura. També hi haurà projectes de rehabilitació.