Els Moros i Cristians tornen a prendre els carrers d'Alcoi dos anys després

La Trilogia Festera reunirà quasi 15.000 persones del 22 al 24 d'abril

per NLV

Societat

Arxiu DLV
Arxiu DLV

Alcoi recupera aquest cap de setmana l'esplendor de les festes populars dels Moros i Cristians després de dos anys cancel·lades per la pandèmia. La Trilogia Festera  reunirà quasi 15.000 persones entre festers, boatos i músics del 22 al 24 d'abril.

La jornada en què s'espera més afluència de visitants serà aquest divendres, Dia de les Entrades. Per xifres, la desfilada mora-cristiana augmenta la participació a 10.500 festers, mil participants en els boatos, 71 carrosses i 65 bandes de música.

A més, l'Ajuntament d'Alcoi preveu que la celebració siga un impuls econòmic després d'aquest període sense celebrar-se, amb l'objectiu que contribuïsca a superar la limitació de recursos derivada de la crisi sanitària i de les conseqüències de la invasió d'Ucraïna.

Respecte als càrrecs, les quatre filaes de càrrecs seran les de les festes del 2020, primer any en què es van suspendre per la COVID-19. D'una banda, el bàndol cristià estarà encapçalat pel capità, Alfonso Moreno, i la filà Muntanyesos, mentre els moros estaran dirigits pel capità Cordón, Rafael Tortosa, que es reencarnarà durant tres dies com el cabdill musulmà. Per tancar les entrades, l'alferes cristià de la filà Cruzados serà Joaquín Brotons Aracil i l'alferes moro de la filà Ligeros, Rafael Aracil.

Altres càrrecs destacats d'enguany són el Mossén Torregrosa, Víctor Hugo Ribes i la figura principal, el Sant Jordiet, representat pel xiquet Fernando Rius Mestre, de la filà Xano. L'entrada cristiana començarà a les 10.30 hores i la mora ho farà a les 17 hores al Partidor.

La Trilogia Festera es completa el 23 d'abril amb el Dia de Sant Jordi, dedicat al patró, i el Dia dels Trons,  diumenge 24. Els festers que participen en aquesta jornada han arreplegat la pólvora al Baradello de Moia, amb un total de 3.009 quilos repartits.

Durant totes les festes, Alcoi comptarà amb el dispositiu de seguretat «més important» de la història, compost per 1.200 efectius, sumant els torns dels tres dies.