El portaveu del PSOE al Congrés, sobre l'espionatge a independentistes: «No es pot posar en dubte la legalitat del govern espanyol»

En roda de premsa a València, ha assegurat que estan disposats a col·laborar amb la justícia

per NLV

Política

Ximo Puig i Hèctor Gomez | Rober Solsona | EP
Ximo Puig i Hèctor Gomez | Rober Solsona | EP

El portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, ha assegurat aquest dijous que estan disposats a col·laborar amb la justícia sobre el presumpte espionatge a líders independentistes i que «en cap moment es pot posar en dubte la transparència i legalitat del govern espanyol».

En roda de premsa a València, abans d'una interparlamentària socialista, Gómez ha afirmat que grups com Unides Podemos tenen dret de demanar una investigació sobre aquest assumpte a la cambra baixa, encara que considera que «hi ha espais com ara la comissió de despeses reservades on es pot tractar qualsevol tema».

«Sempre hem deixat la porta oberta a crear aquesta comissió durant aquesta legislatura, però els vetos creuats dels grups han impedit que es constituïsca», ha asseverat en relació amb la petició d'investigació del suposat espionatge a més de 60 polítics independentistes a través de l'empresa israeliana NSO Group i el programa Pegasus destapat per The New Yorker i The Citizen Lab.

Gómez, preguntat per la comissió específica que demanen aliats parlamentaris del govern  espanyol i que secunda Unides Podem, ha volgut deixar clar que el PSOE estudia cada iniciativa «amb el propòsit de defensar l'interés general del país». Però ha recalcat que «ha de quedar clar que Espanya és un estat de dret» i que el govern espanyol col·laborarà amb la justícia.

Dit això, ha recordat que el PSOE sempre ha estat disposat a constituir la comissió de control dels crèdits destinats a despeses reservades, que sotmet a control al Cos Nacional d'Intel·ligència (CNI), per «analitzar qualsevol classe de situació» i que es tracta d'una sol·licitud que «ja el 2020 va ser rebutjada pel Congrés».

En qualsevol cas, ha insistit que «el més important és que més enllà de les compareixences que es pogueren donar de ministres per aclarir» el suposat espionatge, «hi ha un estat de dret amb totes les garanties». «A partir d'ací, els grups poden presentar les iniciatives que consideren oportunes», ha reiterat, i ha demanat «contextualitzar cada situació» i veure com evolucionen en les pròximes setmanes «aquestes sol·licituds i altres que es puguen donar».

En general, el portaveu del Grup Socialista ha defensat que «l'agenda legislativa no s'atura» i que la crisi derivada de la guerra d'Ucraïna «no bloqueja en absolut els compromisos i l'acció de govern», subratllant que sempre estan disposats a «col·laborar per aclarir qualsevol situació» i que la resta de grups poden comptar amb ells per negociar perquè hi ha moltes lleis pendents.