Macron intenta convéncer els votants ecologistes i Le Pen mira de moderar la seua imatge

Els experts veuen difícil la victòria de la candidata ultradretana, tot i la incertesa en el vot dels seguidors de Mélenchon

per NLV

Política

Cartells electorals per a les eleccions franceses
Cartells electorals per a les eleccions franceses | ACN

Els dos candidats a la presidència francesa ajusten la seua campanya abans de la segona volta de les eleccions, que se celebrarà aquest diumenge. La disputa es preveu més ajustada que la del 2017 i l'actual president i candidat de la República en Marxa, Emmanuel Macron, intenta sumar els suports dels ecologistes per segellar la victòria, mentre la candidata del Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, busca moderar la seua imatge per a retallar distàncies. Les últimes enquestes donen una victòria més àmplia a Macron i els experts veuen difícil que Le Pen puga remuntar, tot i que subratllen que encara és «incert» el que votaran els que van apostar pel candidat d'esquerres Jean-Luc Mélenchon en la primera volta, que va obtenir més del 20% dels vots.

«No veig com Le Pen es pot tornar a fer un espai», diu l'expert del Wilfried Martens Centre Theo Larue sobre les possibilitat de guanyar de la candidata ultradretana, tot subratllant que Macron ha tingut el «control» dels temes durant la campanya.

Abans de la primera volta, la candidata del Reagrupament Nacional va retallar distàncies amb Macron, que en tot moment ha liderat les enquestes. Els últims sondejos donen a l'actual president el 56% dels vots i el 44% a la candidata d'extrema dreta.

Per Larue, Le Pen s'està quedant enrere perquè el motor de la seua campanya, l'augment del cost de la vida per les conseqüències de la guerra d'Ucraïna, ja no li està funcionant perquè la situació s'està «estabilitzant».

En aquesta campanya, diu l'experta del Centre sobre els Estats Units i Europa Agneska Bloch, Le Pen està intentant transmetre una imatge «normalitzada» de «figura tradicional de dretes». «Això fa que siga més difícil de classificar. És l'estratègia que ha seguit», diu.

En aquest sentit, recorda que Le Pen ha hagut de competir amb l'altre candidat d'extrema dreta, Éric Zémmour, que li ha pres qüestions que tradicionalment defensava el seu partit, com el discurs identitari i contra la immigració. La competència de Zémmour, argumenta, ha obligat Le Pen a reposicionar-se.

En canvi, Macron ha començat la campanya per a la reelecció pràcticament en aquesta segona volta. Va mantenir un perfil baix per a la primera, amb pocs actes i donant prioritat a la seua imatge de president. Ara, diu Bloch, està buscant sumar suports entre els ecologistes, així com entre els votants de Mélenchon.

Segons ambdós experts, el debat de dimecres de vesprada entre els dos candidats ha donat públicament més impuls a Macron, però tenen dubtes que tinga cap efecte en el vot. «No crec que molta gent canvie el vot pel debat», diu Bloch.

Per a l'experta del Centre sobre els Estats Units i Europa, el debat ha servit per a «confirmar les tendències»: una Le Pen amb una versió «suavitzada d'ella mateixa» i un Macron «molt tècnic» i un punt «arrogant». Sobre l'estratègia de la líder de Reagrupament Nacional en el debat, Larue diu estar «sorprés» per la seua posició «defensiva».

Els votants de Mélenchon

Una de les claus de la votació d'aquest diumenge és què votaran els que van optar per Mélenchon en la primera volta. El candidat de La França Insubmisa va quedar en tercer lloc en la votació del 10 d'abril i ha evitat demanar explícitament el vot per a Macron, malgrat que sí que ha demanat als seus seguidors que no aposten per Le Pen.

L'abstenció ja va ser una de les protagonistes de la primera volta i podria tornar a ser-ho aquest diumenge. La participació va ser del 65% en els comicis del 10 d'abril, la més baixa des del 2002, i Bloch alerta que la xifra podria ser inferior aquest diumenge. El fet que el candidat de la República en Marxa tinga ara un avantatge de més de 10 punts per damunt de Le Pen, argumenta, pot fer que alguns votants es queden a casa en considerar que «el seu vot no importarà i que Macron dominarà».

A qui perjudica l'abstenció?

Entre els experts no hi ha consens sobre a quin dels dos candidats perjudica o beneficia l'abstenció. Per a l'experta del Centre sobre els Estats Units i Europa, l'elevada abstenció beneficia Le Pen, però l'expert del Wilfried Martens Centre no creu que això estiga tan clar.

Segons Bloch, el fet que les enquestes apunten a una victòria de Macron pot fer que persones que votarien pel candidat de la República en Marxa es queden a casa. «El fet que la distància s'estiga ampliant no és un fet motivador perquè vagen a votar», indica.

Per contra, Larue defensa que en aquest cas Le Pen no es beneficia «pràcticament» de l'abstenció. «Els seus votants estan molt mobilitzats. Molta abstenció vindrà dels que es van abstenir en la primera volta o dels votants de Mélenchon», apunta.

El futur de Le Pen

Si es confirmen les enquestes, Le Pen es quedarà de nou a les portes de l'Elisi. Per a Larue, una nova derrota electoral pot significar «la fi de les seues ambicions presidencials». «Serà difícil tornar a presentar-se amb el discurs identitari. A més, Zémmour està disposat a continuar amb el seu moviment. No vol ser només candidat una vegada», indica.

En canvi, Bloch creu que passe el que passe diumenge l'estratègia de Le Pen ha sigut un èxit i veu amb «escepticisme» que siga aquest el moment en què haja de deixar la política. «Estarà més a prop que mai de guanyar», assenyala. A més, subratlla que s'ha imposat en la primera volta a Zémmour, un candidat «més extrem». «Té moltes raons per a considerar que ha de continuar i que en cinc anys podrà guanyar», remarca.