Dos guàrdies civils, a judici per obligar un passatger a parlar castellà i a mostrar una bossa de femta

L’Audiència de Barcelona considera que van tractar de manera «abusiva i humiliant» un ciutadà belga a qui no van deixar parlar en català a l’aeroport del Prat

per NLV

L'Audiència de Barcelona veu indicis que dos guàrdies civils van tractar de manera «abusiva i humiliant» un passatger belga a l'aeroport del Prat a qui no van deixar parlar en català, van obligar dues vegades a mostrar-los una bossa de femta que li fa d'estómac i li van impedir volar a Brussel·les, el desembre del 2019. Una jutgessa instructora del Prat va arxivar la causa el desembre passat, però ara l'Audiència ha avalat el recurs del passatger i ha obligat a reobrir el cas i a portar-lo a judici. En la interlocutòria, els magistrats veuen «curiós» que cap agent parlara català, però, en canvi, sí que parlaren francés o anglés, llengües no oficials a l'Estat.

Cap a les 4.30 hores de la matinada del 9 de desembre del 2019, Christiaan Julien A.C. era a la terminal 2 de l'aeroport del Prat per agafar un vol cap a Brussel·les. Va deixar els objectes personals i la maleta a les caixes i la cinta per travessar l'arc de seguretat. El personal de seguretat va veure que portava alguna cosa sota la roba, a l'alçària de l'abdomen i li van demanar que ho mostrara. L'home portava una bossa recol·lectora fecal a causa d'un càncer de còlon, i li ho va dir al guàrdia de seguretat. També li va explicar que no li era agradable mostrar-la en públic.

Segons el passatger, el vigilant de seguretat el va tractar de forma despectiva i li va exigir que li parlara en castellà. L'home li va respondre que preferia parlar en català perquè el castellà no l'entenia correctament. En aquell moment, el vigilant va requerir la presència de la Guàrdia Civil. Dos agents van anar cap allà i van tornar a dir al passatger que no entenien el català i que «això és Espanya i es parla en espanyol». Davant la insistència, els va mostrar la bossa d'estómac i es va alçar el jersei davant de tots els altres passatgers que feien cua als arcs de seguretat.

Tot i això, els agents el van fer passar a una saleta on van redactar dues denúncies: una per alteració de l'ordre públic i una segona per negar-se a col·laborar amb la policia. A més, li van ordenar de nou que es despullara de cintura cap amunt per mostrar la bossa i li van escorcollar l'equipatge. Quan el passatger ja estava assegut dins l'avió va arribar un guàrdia civil i li va dir que tenia prohibit volar a causa de les dues denúncies.

El jutjat del Prat va arxivar el cas el 6 de desembre passat en considerar que no estava prou provat el delicte contra la integritat moral, d'acord amb la fiscalia i l'advocacia de l'estat, que defensa els dos guàrdies civils. Segons la jutgessa instructora, els agents tenien l'obligació de fer mostrar la bossa de femta per complir els protocols de seguretat dels aeroports. Respecte al fet de fer-lo baixar de l'avió, la interlocutòria judicial deia que això només era competència del comandant de l'avió i no dels guàrdies civils.

L'Audiència considera «almenys curiós» que a l'aeroport hi haguera agents que parlaven francés o anglés, llengües no oficials a l'Estat, i, en canvi, cap d'ells entenguera el català. Recorda el tribunal que el passatger viu a Bigues i Riells (el Vallès Oriental), on majoritàriament es parla català. «Essent el català un dels dos idiomes oficials a Catalunya, el passatger tenia tot el seu dret a expressar-se en un d'aquests i no va poder fer-ho», diu la interlocutòria de l'Audiència. Per això, dona credibilitat a la versió del passatger quan va dir que es va sentir tractat amb «menyspreu» i que va sentir a un dels agents que deia «aquest avui no vola», com finalment va passar.

L'Audiència té en compte les imatges de les càmeres de seguretat, on es veu el passatger mostrant clarament la bossa de femta als vigilants de seguretat, amb qui va estar més d'una hora. A partir d'aquí, el tribunal creu que no feia falta fer passar el ciutadà belga a una saleta ni revisar-li de nou la maleta, que havia passat per l'escàner de seguretat. De fet, tres guàrdies civils no es van posar d'acord sobre el motiu de revisar-li la maleta: buscar substàncies prohibides, buscar algun document perquè es negava a identificar-se i revisar l'equipatge perquè havia causat problemes al control de seguretat.

Per tot això, els magistrats consideren «desproporcionada» l'actuació de la Guàrdia Civil i que cal prosseguir amb el procediment penal contra els dos guàrdies civils, perquè hi ha indicis que van tractar de forma «abusiva i humiliant» el passatger. Ara la instrucció està pràcticament acabada i la jutgessa del Prat hauria de deixar el cas a punt de judici.