La festa del Corpus torna als carrers de València

La Moma i la Degolla, entre altres danses, desfilen en la cavalcada del Convit i en la processó general

per NLV

València celebra aquest diumenge el dia gran de la festivitat del Corpus, la «festa grossa» de la ciutat, i, malgrat les altes temperatures, la ciutadania ha eixit als carrers després de tres anys per gaudir de la cavalcada del Convit, amb la Moma i la Degolla com a grans protagonistes.

La desfilada, que es duu a terme des de l'any 1516, és una crida a la ciutadania perquè assistisca a la processó de la vesprada. El representant de l'Església, el Capellà dels Roques, precedit la Guàrdia Municipal Muntada i diverses comparses, s'ha encarregat d’invitar tothom a la festa. Darrere seu, les danses de la Moma, la Magrana, els Cavallets, els Llauradors, els Pastorets, els Arquets, els Turcs i les Cintes. A continuació, ha sigut el torn dels Misteris: Adam i Eva, Sant Cristòfol i els Pelegrins i el rei Herodes.

Finalment, la Degolla ha anat repartint caramels i carxotades a tots els presents, al mateix temps que des dels balcons els veïns anaven abocant poals plens d'aigua, en l'acció coneguda com la «poalà». Aquesta comparsa forma part del Misteri del rei Herodes i representa el grup de soldats romans executors de l'ordre del rei de degollar tots els xiquets de Betlem menors de dos anys.

Prèviament, de 9 a 9,30 h, ha tingut lloc el repic de campanes del Micalet, i després la missa a la Seu. Després, de 12 a 12,30 hores s'han efectuat els voltejos de campanes corresponents a la festivitat.

La processó

A les 16,30 h, han eixit les roques; a les 17.15 h, els carros de la murta, i un quart d'hora més tard, els Gegants i cabuts, la Magrana i la Moma, protagonista d'un dels balls més específics i antics de la festivitat del Corpus que simbolitza el triomf de la virtut sobre els set pecats capitals.

A les 19.00 h començarà la processó a la porta dels Apòstols de la Catedral, que recorrerà els carrers de costum. I a les 21 h, s'efectuarà el tradicional volteig de campanes del Micalet.

El Corpus és una de les tradicions més antigues de la ciutat. Diferents actes religiosos, folklòrics i culturals configuren el programa d'aquesta celebració que l'Ajuntament va començar la setmana passada amb el cicle de xarrades «De la festa, la vespra» i que conclourà aquest dimecres amb la representació de les danses de l'octava del Corpus al monestir de Sant Miquel dels Reis.