L’Ajuntament de València consulta a la ciutadania com homenatjar els moviments socials

El qüestionari en línia ja està actiu i qualsevol persona pot fer-hi aportacions fins al 31 de juliol

per NLV

La Regidoria de Participació i Acció Veïnal de l'Ajuntament de València ha activat un qüestionari en línia obert a tota la ciutadania per decidir com homenatjar els moviments socials del Cap i casal. La iniciativa, que ja està disponible a la web, és una de les accions de la fase pública del procés de participació que va arrancar el maig sota el lema «Vam ser, som i serem: els moviments socials a València» amb l'objectiu de valorar el treball de la lluita ciutadana per millorar la ciutat.

Qualsevol persona pot fer aportacions fins al 31 de juliol, moment en el qual culminarà el procés, que ha constat de diferents fases, i en el qual han intervingut més de 50 entitats i agents socials de l’urbs. El resultat serà el full de ruta per orientar com serà la creació artística que, juntament amb la web que albergarà tot el material gràfic i documental, retrà homenatge als moviments socials.

La regidora de l’àrea, Elisa Valía, ha destacat «la importància de reconéixer la valuosa tasca dels moviments socials», ja que «els seus èxits sempre beneficien el conjunt de la societat valenciana». A més, ha insistit que «no es tracta de donar veu als veïns i veïnes, perquè veu ja en tenen; es tracta d'escoltar-los i de brindar-los la legítima oportunitat de participar en la construcció i millora de la ciutat».

Així, la iniciativa contempla diferents accions: entrevistes en profunditat a acadèmics, persones expertes dels moviments socials i agents clau en la matèria, i un mapatge col·laboratiu en el qual s'han identificat els moviments socials més significatius del passat i del present, així com els esdeveniments, assoliments, fites i agents que els han encapçalat. Aquesta darrera acció va sorgir d'una iniciativa ciutadana organitzada pel Laboratori d'Innovació Ciutadana (Ciuta·lab) de Las Naves amb la col·laboració de la Regidoria de Participació Ciutadana i Acció Veïnal.

En aquesta línia, la regidoria també va engegar el taller titulat «Els moviments socials a reflexió», on representants d'alguns dels moviments socials més rellevants de València van participar en una deliberació conjunta al voltant d'aspectes tan rellevants com ara  la definició del concepte «moviment social», la trajectòria històrica i els elements més representatius.

Com a cloenda de tot aquest procés «s'obri ara el formulari en línia, on es poden respondre preguntes sobre les característiques dels moviments socials, els canvis que han experimentat o els elements que es podrien homenatjar en la futura creació artística, entre altres assumptes», ha assenyalat Valía, qui també ha recordat que s'ha habilitat una adreça de correu electrònic (participammss@valencia.es) per respondre dubtes.