Oltra declara davant del jutge pel suposat encobriment dels abusos de l’exmarit a una menor tutelada

La citació es produeix després que el procediment haja tornat al Jutjat d’Instrucció 15 de València, òrgan que va originar la investigació

per NLV

L'exvicepresidenta, exportaveu i exconsellera d'Igualtat i Polítiques, Mónica Oltra, declara aquest dilluns davant del jutge com imputada pel presumpte encobriment dels abusos sexuals que va cometre l’exmarit a una menor tutelada i pels quals ell està condemnat a cinc anys de presó, en una sentència recorreguda al Tribunal Suprem.

Oltra està citada a declarar a les 9.30 hores en el marc de les diligències que se segueixen contra ella i altres 13 investigats, alts càrrecs que treballen en el departament que ella dirigia, per la gestió del cas dels abusos a la menor. La citació, que es va donar a conéixer al juliol, es produeix després que el procediment haja tornat al Jutjat d'Instrucció 15 de València, òrgan que va originar la investigació, després de la pèrdua d'aforament d'Oltra.

Inicialment, en el transcurs de la instrucció, centrada sobre els alts càrrecs i tècnics, el jutge va detectar indicis de delicte «racionals, seriosos i fundats» contra la mateixa Oltra, que en aquell moment era aforada, amb el que es va haver d'inhibir en favor del TSJ valencià, òrgan competent per a investigar aquests procediments.

L'alt tribunal, després d'estudiar l'assumpte, va decidir imputar a Oltra i la va citar a declarar el juliol en apreciar «una sèrie d'indicis plurals» que feien sospitar la possible existència d'un concert entre l'exvicepresidenta i diversos funcionaris per a «protegir l’aleshores parella o bé protegir la carrera política de l'aforada».

No obstant això, dies després l'exvicepresidenta va decidir renunciar a tots els seus càrrecs públics, inclosa l'acta de diputada, amb la qual cosa va perdre l'aforament. D'aquesta manera, la causa va tornar al jutjat original, que l'ha citada a declarar aquest dilluns.

En concret, en aquest procediment s'investiga el presumpte encobriment dels abusos sexuals que va patir en un centre una menor tutelada, de llavors 14 anys, a les mans de l'exmarit d'Oltra entre els anys 2016 i 2017. L'educador va ser condemnat a cinc anys de presó en una resolució ratificada pel TSJ. 

Després de la condemna, la menor va denunciar la situació en la qual s'havia trobat durant la tramitació de la causa i des del jutjat es va obrir una nova investigació judicial que ha derivat amb la imputació d'Oltra.