Ribó trasllada als sindicats el seu projecte pilot de la jornada laboral de quatre dies a l’abril del 2023

UGT aplaudeix «experimentar» si no comporta «riscos enormes» i CSIF veu «magnífic» que es faça un estudi per a veure què pensa la ciutadania

per NLV

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha reunit aquest dimarts amb els sindicats UGT-PV i CSIF per a informar-los de la proposta de declarar festiu local al Cap i casal un dilluns del mes d'abril del 2023 amb l'objectiu d'analitzar les repercussions econòmiques i socials de tindre quatre setmanes seguides de quatre dies laborables.

La reunió, a la qual també ha assistit el regidor de Comerç, Carlos Galiana, és la continuació de la trobada que el batle va mantindre fa uns dies amb representants dels empresaris i de la Cambra de Comerç, segons ha informat el consistori.

«València vol avançar-se a les diferents situacions que ja estan apareixent en diverses ciutats d'Europa», ha indicat Ribó, qui ha afirmat que es tracta «d'un projecte d'assaig que tindrem a l'abril de l'any que ve de tindre un mes de quatre dies de treball a la setmana. Jo insistisc. És una qüestió d'experimentació. Abril de l'any que ve ens brinda l'oportunitat de tindre quatre dies de treball setmanals, a més dels aspectes que en el seu moment hauran de negociar patronal i sindicats, que no és el nostre objecte».

«Què ens interessa conéixer? Ens interessa conéixer com reaccionarà la restauració, el turisme, el transport públic i privat, saber quins índexs de contaminació tindrem, ens interessa saber com variaran els consums energètics», ha especificat.

L'objectiu, en paraules de Ribó, és «tot un conjunt de mesures que s'analitzaran a Las Naves, que és el centre que tenim d'innovació i d'investigació sobre aquest tema». L'alcalde es reunirà els pròxims dies amb altres agents socials i amb sectors implicats.

Per part seua, el secretari general de la UGT-PV, Ismael Sáez, ha agraït a l'alcalde la convocatòria per a explicar la seua proposta, «aquest experiment». «Em sembla que és un projecte que no comporta cap perill i que donarà oportunitats per a conéixer quin impacte té, especialment, en relació amb el medi ambient, amb la mobilitat, i l'impacte que pot tindre en relació amb el turisme i altres sectors».

Sáez ha conclòs que «tot el que siga experimentar sense que això comporte riscos enormes, nosaltres ho aplaudim i ens sembla bé i qualsevol crítica sobre aquest assumpte em sembla desmesurada, perquè no veig quina és la transcendència de traslladar un festiu que enguany cau en diumenge, com és el 22 de gener, a un cap de setmana d'abril. Està bé. És una oportunitat que ens ofereix el destí».

D’altra banda, el vicepresident autonòmic i president en funcions del CSIF valencià, Rafael Cantó, ha explicat que els sembla «magnífic que es faça un estudi i que es veja què pensa la ciutadania i què pensen els companys treballadors de la proposta d'aquest mes pilot. Nosaltres com a agents socials el que volem veure són les diferents reivindicacions que implica, com ara jornades, torns, reducció horària i retribucions».