Oltra assegura al jutge que fins al 2020 desconeixia l’expedient d’Igualtat pels abusos del seu exmarit

També diu que no sabia que el centre on van tindre lloc els abusos va apartar el seu exmarit al febrer del 2017 durant tres setmanes

per NLV

| Europa Press

L’exvicepresidenta i exconsellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat en la seua declaració judicial que no va ser fins al 2020, abans d’una compareixença a les Corts, quan es va assabentar de l’expedient que havia obert el departament que ella mateixa dirigia com a consellera, paral·lel al judicial, en relació amb els abusos sexuals comesos pel seu exmarit a una menor tutelada. Oltra també ha assegurat que, després de conéixer la denúncia de la jove a l’agost del 2017, va cridar a qui era el seu cap de gabinet perquè recopilara informació al respecte.

Durant aquells dies, recorda, el seu fill superava un problema de salut que el va obligar a estar hospitalitzat, per la qual cosa ella mateixa va delegar tasques en el seu cap de gabinet, qui li va comunicar que les actuacions tècniques s’estaven portant a terme i que «estaven en les mans adequades».

Així es desprén de la declaració efectuada per Oltra aquest passat dilluns, i que es va prolongar durant set hores, davant el jutjat d’instrucció número 15 de València a la causa en què està investigada amb 13 funcionaris i alts càrrecs que treballaven al departament que ella dirigia. El cas que s’investiga és per encobrir, presumptament, aquests abusos.

La víctima va fer públics, al mateix centre de menors, els abusos patits al febrer del 2017. I després de la denúncia de la menor, l’exmarit d’Oltra va ser apartat del centre en el qual treballava des del 20 de febrer fins al 12 de març d’aquell any. L’exvicepresidenta, preguntada per si va conéixer aquest fet, va manifestar que no en la declaració. «Va ser un mes amb molta activitat perquè jo havia de desplaçar-me fora de València», i «li vaig dir», en referència al seu exmarit, «que me n’havia d’anar i ell em va dir que li devien dies laborals i que no em preocupara, que ell atendria els xiquets», assegura l’exvicepresidenta. Preguntada, en aquest sentit, per qui havia de saber aquest fet a l’Administració, Oltra responia que això depenia de l’autoorganització de la Conselleria: «és com si jo haguera sigut consellera de Sanitat i preguntara qui entra en quiròfan», posava com a exemple. «En eixe centre o en qualsevol altre jo no intervinc a nivell tècnic», deia l’exconsellera per a insistir en diversos moments de la declaració que ella no va donar cap tipus d’instrucció «en cap moment». «Els tècnics treballen en el seu lleial saber i entendre, i sense interferències», sentenciava.

Segons la versió que ha relatat al jutge, Oltra es va assabentar dels fets el 4 d’agost del 2017, quan el seu exmarit –de qui s’havia separat un any abans, encara que continuaven compartint vivenda–, li va indicar que havia arribat a casa una notificació judicial i li va llegir la primera pàgina. Després de saber-ho, Oltra es va posar en contacte amb el seu cap de gabinet, Miquel Real, per a demanar-li que acumulara informació. «Jo vaig demanar que recopilara informació i que mirara si algú sabia alguna cosa en Conselleria, perquè jo me n’havia assabentat com a Mónica Oltra i no com a consellera».

Preguntada per què va fer Oltra durant els dies posteriors a conéixer la notícia, l’exvicepresidenta comentava en la seua declaració que els seus fills estaven de campament i que va rebre una telefonada sobre el seu fill menut, que l’alertava que podia estar patint apendicitis, per la qual cosa el traslladarien a l’hospital.

Així, la referent de Compromís va acudir al centre sanitari i quan va eixir del quiròfan va passar 48 hores seguides al costat del seu fill. «Aquells 15 dies, que eren els de les meues vacances, els vaig passar a La Fe, i el 16 d’agost van donar l’alta al meu fill per primera vegada fins que el van reingressar. Jo estava a l’hospital aquells dies i no estava operativa perquè el que li estava passant al meu fill era molt greu», descrivia. Enmig d’aquella situació, Oltra va afirmar que el seu cap de gabinet li va indicar que se centrara en el xiquet, atés que les actuacions tècniques s’estaven duent a terme i «estaven en les mans corresponents». D’aquesta manera, després de parlar amb el seu cap de gabinet, ja no va tindre coneixement «de cap fet», i per aquest motiu Oltra afirma al jutge que no es va assabentar de l’expedient informatiu obert en Conselleria, paral·lel al judicial, fins al 2020. «Si ignorar és desconéixer els passos que van donar els tècnics, sí», va asseverar Oltra.

En aquest sentit, preguntada per què va afirmar als mitjans de comunicació que ella havia ordenat que s’obrira l’expedient de Conselleria, responia que això era per un «esclafit emocional». «El dia previ s’havia produït la imputació de cinc persones i el meu fill va preguntar, quan va escoltar la notícia a la ràdio, si eixes persones no eren companyes meues i si no tenien família, i em va preguntar si eixes famílies no estarien patint també. Va ser un moment d’alta tensió emocional, fins i tot recorde que rere els periodistes hi havia una funcionària plorant i a mi em semblava injust que, per allò que considere que era una cacera de l’extrema dreta, quatre persones que pense que no han d’estar encausades, perquè el blanc de la persecució era jo, ells i la seua família estigueren patint. I va ser la meua nova manera de desfogar-me».