Unes 8.000 persones reviuen la història del castell de Santa Bàrbara d’Alacant aquest pont

La fortalesa s’ha dividit en zones per a recrear-hi diferents èpoques

per NLV

Unes 8.000 persones han gaudit de la recreació històrica més gran desenvolupada al castell de Santa Bàrbara d’Alacant, que s'ha dut a terme entre els passats dissabte i dilluns. Un «pont temàtic» que ha dut a terme un recorregut per les diferents èpoques que ha viscut la fortalesa des del segle XIII fins al XIX.

Sobre aquest tema, la vicealcaldessa i responsable del Patronat de Turisme Alacant City&Beach, Mari Carmen Sánchez, ha assenyalat que ha sigut una activitat «molt interessant» perquè alacantins i visitants coneguen millor la història de la ciutat i se submergisquen en l'ambient que s'ha viscut des de l'època musulmana fins a la Guerra de la Independència gràcies a la recreació per zones diferenciades.

L'alcalde, Luis Barcala, i la vicealcaldessa van visitar el castell dissabte, on van poder «passar revista a les tropes» al campament dedicat als segles XVIII i XIX i escoltar algunes de les explicacions impartides per historiadors.

Sánchez ha destacat que del total dels visitants que s'hi han acostat  aquests dies per a fruir d'aquesta recreació històrica, el 70% han arribat de fora de les comarques del sud del País Valencià, per la qual cosa aquesta iniciativa s'ha revelat com «una magnífica activitat per als qui han vingut a visitar-nos aquest pont».

En concret, les zones en què s’ha dividit el castell han sigut les corresponents a l'època musulmana i la conquesta per part d'Alfons X (segle XIII), així com la presa posterior per part de Jaume II; la remodelació de la fortalesa empresa per Felip II i els atacs barbarescos (segles XVI i XVII), i la guerra de Successió i guerra de la Independència (segles XVIII i XIX).

Cada campament ha estat ambientat amb decoració especial, els uniformes, les botigues i les armes del període determinat. Al campament del segle XIII, també s’hi van poder veure cavalls, mentre que a la zona reservada per als segles XVIII i XIX els visitants van gaudir dels canvis de guàrdia a les portes principals i de trets de fuselleria i canons.

L'activitat dissenyada per Esatur, adjudicatària de la dinamització turística del castell, s’ha fet coincidint «amb l'aniversari de la conquesta de la fortalesa el 4 de desembre del 1248, dia pel qual va rebre el nom de Santa Bàrbara».