L’afició de l’Hèrcules CF es mobilitza contra la gestió d’Enrique Ortiz

La demanda de diners a través d’un crowfunding està a prop de superar la xifra proposada per dur a terme accions públiques de rebuig a la gestió del constructor

per NLV

| Twitter @negrelloma06

Tot i la fama que té Alacant de ser una ciutat amb escassa tendència a la mobilització i a l’autodefensa, el cert és que la gestió de l’Hèrcules Club de Futbol, en mans de l’empresari pluriimputat –i condemnat per suborn– Enrique Ortiz, està generant una indignació sense precedents.

Tant és així que fa uns dies, un compte de Twitter va ser reactivat amb la idea de recaptar diners i fer públiques accions de protesta contra Ortiz, la gestió del qual ha portat l’Hèrcules al seu pitjor moment esportiu de la història en l’any del seu centenari, en què la quarta divisió del futbol estatal i a hores d’ara està situat en llocs de promoció per a descendir a la cinquena categoria.

El compte de Twitter, @pod_recuperarlo, fa una crida a «recuperar l’orgull de ser herculà, un club respectat i estimat per tots», i ha promocionat un crowfundingamb aquesta intenció, que desembocaria en una «revolució herculana» per a «intensificar i mantindre en el temps accions» com ara tanques publicitàries contra Enrique Ortiz a la ciutat d’Alacant. L’empresari no només ha sigut discutit per la gestió del club, sinó que també ha acumulat un seguit de causes judicials –algunes encara pendents– i ha reconegut, fins i tot, haver contribuït a finançar les campanyes electorals del PP els anys 2007 i 2008. De fet, Ortiz va arribar al club catapultat per Luis Díaz Alperi el 1999, qui en aquell moment era alcalde d’Alacant amb aquest partit.

Més d’una desena de penyes han donat suport a aquesta iniciativa, que es reclama com a transversal i que serveix per a canalitzar les idees de la gent «que feia la guerra pel seu compte» a l’hora de denunciar la gestió de l’empresari. Segons els impulsors de la idea, aquestes denúncies es feien de manera aïllada i desorganitzada, però «parlant amb la gent, gent que volia fer coses amb més transcendència, vam considerar que es podia reactivar un compte ja creat fa un temps per a canalitzar idees», explica Xavi Mas, un dels aficionats que està darrere de la iniciativa. Els diners arreplegats fins ara, més de 2.000 euros –el propòsit és de 2.500– està superant les expectatives dels impulsors, «més encara en un moment com l’actual», valora Mas, membre també de la Penya Herculana Negre Lloma. Ell mateix constata que un dels problemes tradicionals de l’herculanisme no era només la manca d’iniciatives, sinó la incapacitat per a sostindre-les en el temps, un fet que ara es mira de revertir. Mentrestant, les propostes van des del disseny de cartells fins a l’elaboració de missatges publicitaris, així com la fabricació de camisetes «o tot allò que ens proposem». Xavi Mas també lamenta que tota aquesta resposta obeeix al moment «de misèria absoluta» que viu el club.

Aquesta no és l’única iniciativa en aquest sentit. Hi ha també «Hércules te siento», promoguda a l’estadi José Rico Pérez per convocar una protesta pacífica que es durà a terme durant el pròxim partit de l’Hèrcules com a local, que es disputarà el diumenge 11 de desembre a les 18.00 contra l’Esportiu Aragó. Concretament, els aficionats seuran en cadires de platja a les portes de l’estadi i escoltaran el partit des de la ràdio.

La primera penya en cridar a la mobilització el pròxim partit va ser l’esmentada Penya Herculana Negre Lloma, que després d’haver convocat una protesta en l’anterior partit del club com a local –disputat el 27 de novembre contra el Lleida, quan els alacantins van perdre per 0-4– amb una assistència inesperadament elevada d’aficionats, ha convocat una segona protesta per a demanar l’eixida immediata d’Enrique Ortiz del club, així com també «dels seus col·laboradors». Aquesta crida va rebre el suport de nombroses penyes, que es reuniran el proper diumenge a les portes del Rico Pérez.

Per primera vegada, l’oposició contra Enrique Ortiz sembla que comença a prendre forma a la ciutat d’Alacant.