Les Cigarreres d’Alacant reivindica els drets de les kellys amb una exposició

La mostra «Som ineludibles» es podrà visitar fins el 18 de febrer

per NLV

| Europa Press

Les Cigarreres han estrenat aquest divendres l’exposició «Som ineludibles, relats de precarització», que reivindica els drets de les kellys i que es podrà visitar fins al 18 de febrer.

La inauguració ha comptat amb l’artista responsable de l’exposició, Laura Marte, i amb integrants de l’associació Kellys Benidorm Marina Baixa, que han realitzat una performance en què també ha participat el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa (Ciutadans), que ha animat a conèixer les reivindicacions d’aquest col·lectiu.

A través de l’exposició, Laura Marte presenta el treball desenvolupat des de fa quatre anys per les kellys. Entre les seues reivindicacions hi ha la d’aconseguir el reconeixement de les malalties professionals, la jubilació anticipada i la vinculació de la categoria de l’hotel en relació amb la qualitat del benestar laboral de les dones que són contractades.

A «Som ineludibles», l’artista reprèn la càrrega metafòrica trobada en qüestions que no poden ser evitades degut a la seua importància. Recorda, per exemple, les promeses pendents, les experiències recollides en relats de precarització i el valor dels moviments socials.

La mostra intenta que les institucions artístiques siguen llocs segurs i oberts per a tractar també temes complexos. Durant el recorregut, el desplegament de cada peça posa en dubte les organitzacions tipològiques del treball feminitzat i precari.

És el cas de «Càrrega laboral», una pila de 50 llençols doblats, ubicats sobre una bàscula que mostra de manera contundent el pes que han de suportar les treballadores a cada jornada, contradient la lleugeresa associada a l’objecte.

Una altra peça és el videoclip titulat Housekeeping, realitzat amb l’entitat Kellys, que interpreta de manera rítmica com portar el dia a dia i convida a corejar les peticions fetes expandint les seues veus.

El projecte es complementa amb l’activitat paral·lela «Dones que no es rendeixen: rebels perifèriques», prevista per al dissabte 18 de febrer a mode de taula de reflexió pública per a comentar aspectes relacionats amb la vivència precaritzada de les dones.