Una alqueria de València es reconvertirà en un «armari» de la memòria del col·lectiu LGTBI

Així ho ha licitat la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives

per NLV

| Generalitat Valenciana

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha licitat les obres de reforma de l'alqueria Casa Clemencia de València per a rehabilitar-la i adequar-la com a seu de L'Armari de la Memòria del col·lectiu LGTBI.

L'Armari de la Memòria és un servei públic de la Generalitat engegat des d'Igualtat per a dur a terme la recuperació, conservació, descripció, digitalització i difusió de fons documentals rellevants i construir una memòria de les dissidències sexogenèriques.

L'obertura d'aquest nou espai sociocultural per a la difusió de la memòria LGTBI requereix una reforma integral de l'edifici amb la finalitat de rehabilitar-lo i adequar-lo als requeriments del servei, especialment per a condicionar l'espai reservat per a l'arxiu, que comptarà amb les condicions i mesures de conservació pertinents per a garantir la perdurabilitat dels fons documentals recuperats i custodiats.

Per a això, el Consell ha licitat les obres de reforma de l'alqueria Casa Clemència per un import de 638.657 euros. Es tracta d'un edifici de dos plantes situat prop dels campus universitaris de la ciutat de València, detalla l'administració autonòmica.

Una vegada realitzades les obres, la planta baixa acollirà una biblioteca i sala de consulta, un arxiu on es custodiaran els fons documentals, un pati i un espai per a oficines.

La primera planta albergarà una sala d'exposicions, on es realitzaran projectes expositius temporals amb la finalitat de difondre la història de la comunitat LGTBI i donar visibilitat als fons documentals, i una altra sala multiusos que podrà acollir, entre altres activitats, tallers, xarrades i projeccions audiovisuals.

Fins a la disponibilitat de la seu definitiva, a més de l'activitat divulgativa en format presencial, des del servei es realitza ja una tasca quotidiana de difusió de fons documentals a través de les seues xarxes socials, i s'implementen funcionalitats i seccions a la web. Aquesta pàgina pretén convertir-se en un repositori de referència per a la investigació en l'àmbit de la memòria de les dissidències sexuals i de gènere.

Des de la seua posada en marxa, L'Armari ha recuperat i realitza publicacions, revistes o documentació interna de col·lectius i associacions, obres artístiques, fotografies, cartes privades, vestuari o mobiliari de figures icòniques per a la comunitat LGTBI, que ajuden a recopilar la història dels espais de socialització, l'expressió artística en matèria de diversitat sexual i els referents culturals i socials propis del col·lectiu.

A més, amb la finalitat de fomentar la investigació i la divulgació d'aquesta història diversa, L'Armari de la Memòria desenvolupa altres línies de treball com a projectes expositius, editorials, formatius i divulgatius.

En els últims mesos s'han organitzat activitats com ara les jornades «Memòries invertides. Cap a una història valenciana de la repressió i les dissidències sexogenèriques», amb la col·laboració de les cinc universitats públiques valencianes, que van tindre lloc entre el 29 de setembre i el 6 d'octubre.